Програмата на фестивала „Кино Фабрика“ стартира днес в Пловдив с носителя на Оскар за най-добър документален филм „Сам на скалата“. Филмът на режисьорката Елизабет Чай Васархели и световноизвестния фотограф и планинар Джими Чин е изумителен, личен и безстрашен портрет на свободния катерач Алекс Хонълд, който се подготвя за най-голямата си мечта – да се изкатери по най-известната скала в парк Йосемити – Ел Капитан, висока над 900 м... без въже.

Специален гост на прожекцията днес в кино „Faces” (район Тракия) от 18:30 часа ще бъде Дебра Цимерман. Тя е изпълнителен директор на нюйоркската организация WOMEN MAKE MOVIES, носител на множество заслуги в сферата на независимото кино и ще разкаже за активностите на организацията и продуцентската програма за подпомагане на жени режисьори, от която е била част и Елизабет Чай Васархели.

Режисьорът-документалист Шон Макалистър също ще пристигне в Пловдив специално за представяне на два от своите филми в „Кино Фабрика – Пътуване във времето“.

Това ще се случи на 23 март в културен център „Бялата къща“ (Старинен Пловдив). В 17:00 часа Макалистър ще представи своите филми „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“. Първият е заснет в контекста на родния му град Хъл, носещ титлата Британска столица на културата през 2017 година. Документалният филм разглежда общата картина през личната история на Стив Арнът, който се опитва да засили интереса на младите от маргинализираните общности на Хъл към творчество и себеизразяване.

Снимките на „Сирийска любовна история“ започват в Сирия през 2009 година, преди революционната вълна и промените в арабския свят. Това е вълнуващ и много личен семеен портрет – Рагда е освободена от затвора, но Шон Макалистър е арестуван, защото снима, а това води до засилване на политическото напрежение сред активистите. Не пропускайте срещата и уъркшопа с този забележителен режисьор!

Ето какво още ви очаква в Пловдив с „Кино Фабрика – Пътуване във времето” – проект, който е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019:

25 март,18:30 часа - Кино „Faces“ – прожекция на „Мълчанието на другите“ на режисьорите Алмудена Караседо и Робърт Бахар, носители на награда „Еми“. Продуциран от Педро и Агустин Алмодовар, това бе един от филмите в официалната селекция за Наградата „ЛУКС“ на ЕП за 2018 година. „Мълчанието на другите“ разкрива постоянните терзания на жертвите на 40-годишната диктатура на генерал Франко в Испания, които и до днес търсят справедливост.

26 март, 20:00 часа - „LUCKY – Дом на Киното“ – прожекция на „Ейми“, посветен на Ейми Уайнхаус, носител на Оскар и БАФТА за най-добър документален филм за 2016 година. Вечерта ще продължи в ритъма на джаза с концерт на пленителните Керана и космонавтите в бар Крафт, Капана. Филмът на Асиф Кападия е шанс за уникална среща с уникалния талант на Ейми Уайнхаус, който привлича вниманието на целия свят. Чист джаз артист в най-автентичния смисъл, тя пише и пее от сърце, използвайки музикалната си дарба, за да анализира собствените си проблеми…

Очаквайте програмата на „Кино Фабрика – Пътуване във времето” за месец април! През 2019 година няма по-подходяща дестинация от Пловдив, който през 2019 година е Европейска столица на културата, за срещи със съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино.

„Кино Фабрика - Пътуване във времето“ разчита на многообразието на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда „ЛУКС“ върху творбите, посветени на проблемите и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Ние сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!

„Кино Фабрика - Пътуване във времето“ е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…