"Оглушително ли е мълчанието на камбаните?". На този въпрос ще даде отговор документалният късометражен филм "Неверникът", предпремиерата на който ще се състои навръх Гергьовден, 6 май, в Bee Bop Café.

 

 

Денят на представянето на късометражната лента на актрисата Таня Костадинова, дебютираща в случая като документален режисьор с дипломната си работа по кино режисура в НБУ, не е никак случаен. Историята разказва за тъжната тишина в опустошения храм "Св. Георги" в село Черноземен. Черквата, паметник на културата, е оставена да се самосрутва вече повече от десетилетие, а камбаната й не е звучала в селото нито за живите, нито за покойниците. "Мъртва църква", както я нарича клисарят Делко.

 

 

През съдбата на един изоставен вековен храм „Неверникът” надниква в главите на невярващия в църковната власт журналист Ивайло Дернев и чувстващият необходимост от институцията именит художник Атанас Хранов.

 

 

" Оглушително ли е мълчанието на камбаните? Един неверник търси отговор на въпроса под купола на опустошения храм. А един художник дава решение на загадката с четката си.
Доброто има юмруци, а вярата винаги има камбанария", се казва в анотацията на документалния филм.

„Неверникът“ е късометражен документален филм, стъпващ върху пресечната точка на няколко значими обществени линии – свободата на словото, независимостта, изкуството, църквата.
“ Неверникът” е филм за пътя на Аз-а към вярата… или безверието. За пътя към вярата в „онова горе”, но и във вярата в църквата и нейните представители. Филмът търси звука на църковната камбана в село Черноземен, но дали го чува… Този звук иска да чуе и клисарят Делко, който мечтае
да удари камбаната от повече от десетилетие, но не може, тъй като камбанарията може да се срути върху му. Неверникът е филм за избора на морални и духовни темели. Филм за разрухата, за тишината. Но и филм за духа, за силата на доброто, за надеждата. Филм за Вярата.

 

За Таня Костадинова

 

 

Таня Костадинова е Българска актриса , родена в гр. Бургас . След завършването на Английската гимназия в морския град , заминава на Леуварден , Нидерландия, където учи Мениджмънт, Таня иска да се премести и да учи фотография , но за неин късмет или не -за Бакалавър й искат холандски език, който тя не владее. Убедена, че иска да се занимава с изкуство се завръща в България, за да кандидатства с фотография, но няма места. Посъветвана един семестър да учи
нещо друго и да се прехвърли втори семестър в желаната специалност, Таня избира танцов театър като нещо познато от детството. Първи курс учи и актьорско майсторство, а Васил Димитров и Цветана Манева играят главна роля в живота на Таня . Убеждават я да остане специалността и така тя завършва актьорско майсторство за театър в НБУ при Васил Димитров, Цветана Манева и Снежина Петрова. Още като студентка Таня играе на сцената на Народен Театър Иван Вазов и Младежки театър.

 

Актрисата е амбицирана да направи трансформация в киното и на шега кандидатства, но и печели стипендия в Лондонското филмово училище Met Film School. Живеейки на Острова близо 9 години и владеейки английски език от учебните си години и учейки в Met Film School, тя направи своя
британски филмов дебют в “ The Resignation day “ ("Денят на освобождението"), режисиран от Адам Брашуол, в партньорство с известния британски актьор Адам Базил. Следват роли, като Психиатърът в късометражния филм "Coercion " и дълбокото психологическо пътуване на героя, борещ се с булимията в късометражния филм "Flawless" с фестивални селекции в BFI (Британския Филмов Институт ) и Кан.

 

Актрисата гордо признава, че в България се завръща поради работни предложения, като роли в телевизията , но във филма на Ралица Петрова “ Better Nature”, пълнометражния германски филм на Warner Bros "Die Geschichte der Menschheit gekü rt" ("Историята на човечеството"), който се
снима в Кино Център Бояна и театралният мега спектакъл “ Одисей “ с реж. Диана Добрева.

 

Сега Таня завършва магистратура по кино режисура. По време на обучението си с колегите си и под ръководството на режисьора Светослав Драганов снимат късометражния филм в Смолян "Може и нищо общо да няма", който е селектиран в късометражната програма и представен на Международния София Филм Фест 2023г. Следва и дипломния проект на актрисата- документалният филм “ Неверникът “. Амбицията й е да разказва истории ка

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…