Макар и написани преди десетилетия, произведенията на Джордж Оруел са актуални и в наши дни. „Фермата на животните“ и „1984“ са книги, които предизвикват оживени дискусии и теми за размисъл. В тази статия ти предлагаме да научиш няколко интересни факта за Джордж Оруел, които до този момент може би не си знаел.

 

Рожденото име на Джордж Оруел е…

 

… Ерик Артур Блеър. Джордж идва от Свети Джордж, а Оруел е взаимствано от едноименната река в Англия. Авторът за пръв път се подписва с този псевдоним под книгата „На дъното в Париж и Лондон“. Много хора решават, че това е истинското име на Оруел и той продължава да го използва за всички останали негови произведения.

 

Мразел е да ходи на училище

 

Трудно можем да си представим, че толкова известен и успешен автор е мразел училището. Това става ясно едва след смъртта му – публикувана е статия с негови разсъждения по темата. В нея авторът разказва за преживяванията си в St. Cyprian School for Boys и описва ръководството и учителите като „ужасни, всемогъщи чудовища”.

 

Ръкописът на „Фермата на животните“ почти е унищожен

 

 Бомба от немска страна разрушава повечето от сградите в града, в който Оруел живее заедно с жена си и сина си, включително и техния дом. За щастие, авторът и семейството му не са вкъщи по време на бомбардировката. Но почти всички техни вещи са унищожени, в това число и ръкописът на „Фермата на животните“. Оруел и синът му прекарват немалко време сред отломките, опитвайки се да спасят каквото е възможно. Именно така е „оцеляла“ и книгата.

 

Джордж Оруел работи в силите на реда

 

Бащата на автора го подтиква да се присъедини към Британската Кралска Полиция. Оруел избира да служи в Бирма. Завръща се в Англия едва след като се разболява от тропическа болест. Именно след това стечение на обстоятелствата решава да започне да пише.

 

Живот като просяк

 

По време на службата си в Бирма Джорд Оруел се чувства не на място и това го подтиква, след като се уволнява, да избере маргинален начин на живот. Решава да се внедри в обществото на нископлатените и бедните. Носи скъсани дрехи, обитава бедните предградия на Париж, живее с просяци. След това започва работа като мияч на чинии в Лондон. Смята се, че точно този период от живота му до голяма степен подпомага написването на книгата му „На дъното в Париж и Лондон“.

 

Ако знаеш още интересни и малко известни факти за Джорж Оруел, сподели ги в коментар.

 

Снимка на корицата: Джордж Оруел в BBC (През Втората световна война той води предаване срещу фашизма по ВВС. Работи две години в обществената медия)

 

 

Източник: Orange center

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…