Print this page

 

 

Макар и написани преди десетилетия, произведенията на Джордж Оруел са актуални и в наши дни. „Фермата на животните“ и „1984“ са книги, които предизвикват оживени дискусии и теми за размисъл. В тази статия ти предлагаме да научиш няколко интересни факта за Джордж Оруел, които до този момент може би не си знаел.

 

Рожденото име на Джордж Оруел е…

 

… Ерик Артур Блеър. Джордж идва от Свети Джордж, а Оруел е взаимствано от едноименната река в Англия. Авторът за пръв път се подписва с този псевдоним под книгата „На дъното в Париж и Лондон“. Много хора решават, че това е истинското име на Оруел и той продължава да го използва за всички останали негови произведения.

 

Мразел е да ходи на училище

 

Трудно можем да си представим, че толкова известен и успешен автор е мразел училището. Това става ясно едва след смъртта му – публикувана е статия с негови разсъждения по темата. В нея авторът разказва за преживяванията си в St. Cyprian School for Boys и описва ръководството и учителите като „ужасни, всемогъщи чудовища”.

 

Ръкописът на „Фермата на животните“ почти е унищожен

 

 Бомба от немска страна разрушава повечето от сградите в града, в който Оруел живее заедно с жена си и сина си, включително и техния дом. За щастие, авторът и семейството му не са вкъщи по време на бомбардировката. Но почти всички техни вещи са унищожени, в това число и ръкописът на „Фермата на животните“. Оруел и синът му прекарват немалко време сред отломките, опитвайки се да спасят каквото е възможно. Именно така е „оцеляла“ и книгата.

 

Джордж Оруел работи в силите на реда

 

Бащата на автора го подтиква да се присъедини към Британската Кралска Полиция. Оруел избира да служи в Бирма. Завръща се в Англия едва след като се разболява от тропическа болест. Именно след това стечение на обстоятелствата решава да започне да пише.

 

Живот като просяк

 

По време на службата си в Бирма Джорд Оруел се чувства не на място и това го подтиква, след като се уволнява, да избере маргинален начин на живот. Решава да се внедри в обществото на нископлатените и бедните. Носи скъсани дрехи, обитава бедните предградия на Париж, живее с просяци. След това започва работа като мияч на чинии в Лондон. Смята се, че точно този период от живота му до голяма степен подпомага написването на книгата му „На дъното в Париж и Лондон“.

 

Ако знаеш още интересни и малко известни факти за Джорж Оруел, сподели ги в коментар.

 

Снимка на корицата: Джордж Оруел в BBC (През Втората световна война той води предаване срещу фашизма по ВВС. Работи две години в обществената медия)

 

 

Източник: Orange center

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…