Print this page

На 11 май 2021, вторник, от 19.00 часа, е премиерата на новата книга на Димитър Гачев "Уудсток в градината", изд. "Жанет 45". Книгата ще представи писателят Александър Секулов. Събитието ще бъде в Музикален клуб "Петното на Роршах".

"Уудсток в градината" е книга с разкази. Името в заглавието е свързано с легендарния тридневен фестивал от 1969-та и е отправено към наследниците на хипитата от онези времена. По лек, увлекателен и смислово дълбок начин в разказите се свързват реалистичното и ирационалното. На пръв поглед обикновени житейски ситуации са пронизани от необикновеното като с лазерен лъч.

Сборникът с разкази „Уудсток в градината“ е едно от литературните явления на последната година и със сигурност оставя следа в българската разказваческа традиция. Книгата необратимо поставя Димитър Гачев сред имената на българската литература, които пишат в Пловдив. Д-р Димитър Гачев е лекар, който разказва истории. Роден е и живее в Пловдив. Завършва медицина в пловдивската Медицинска академия, а после и допълнителна специалност „Обща медицина“ в София. В момента работи като личен лекар в Пазарджик. Практиката му е най-голямата в областта и на едно от водещите места в страната. Димитър Гачев е награждаван два пъти от Министерството на здравеопазването като лекар с най-добри показатели в посока профилактика и снижаване на смъртността в обслужваните от него райони. Първата му книга - стихосбирката „Сто”, излиза през 2005 година и получава наградата „Добромир Тонев” на Дружеството на пловдивските писатели. Следват книгите „Планина за сбогом”, „Онзи край на живота”, „Маса за един”„Восъчни печати”, „Дете край Вавилон”, „Преди реките” и последната - "Уудсток в градината".

 

            Димитър Гачев е носител на редица награди - първо място на Яворова награда, първо място в конкурса "Магията любов", специалната награда "Теодор Траянов", наградата „Димитър Димов” за лекари писатели. Два пъти е носител на наградата на Столична община за поезия. За „Уудсток в градината” Димитър Гачев взима наградата на Лигата на Българските писатели в САЩ и по света.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…