16 творби излизат в два тома, две от произведенията не са превеждани досега

 

След премиерата на „Иванов” – първата от големите пиеси на Антон Павлович Чехов, реакциите са крайни. Наричат го „безразсъден клеветник на идеалите на своето време“, а за драматургичната творба казват, че е „дълбоко безнравствена, нагло цинична бъркотия на понятията“. Героят му пък бил „негодник, който пренебрегва всички божествени и човешки закони“.

 

Трудно разперва криле и „Чайка” – тя преседява при Цензурната комисия с месеци, а писателят не искал да приеме исканите от нея промени. След премиерата отзивите в пресата са съкрушителни – „Това е просто някаква дива пиеса и не толкова в идейно отношение, а в сценично-литературен смисъл всичко в нея е първобитно, примитивно, уродливо, нелепо.“ Върху Чехов се стоварват обвинения в презрение към сценичните правила, в „ибсенизъм“, било „недопустимо да се стреля по университетски професор, дипломирано лице“ във „Вуйчо Ваньо“.

 

 

Така започва легендата на един от най-големите драматурзи в света – обруган, неразбран и под натиск. Чехов създава 16 пиеси – до днес пет от тях – големите „Чайка“, „Вуйчо Ваньо“, „Иванов“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“ – са поставяни на сцена хиляди пъти на почти всички езици по света, малките са по-непопулярни, но също показват гения на руския класик.

 

Сега за пръв път всички излизат заедно на български в два тома с твърда корица с логото на издателство „Лист”. Две от тях – „Татяна Репина“ и „Нощта преди съда“, преди не са превеждани. Преводите са на Рачо Стоянов, Димитър Подвързачов, Христо Влахов, Атанас Далчев и Боряна Даракчиева. В книгите са включени и историите около създаването на всяка пиеса. Оформлението на томовете е на Капка Кънева.

 

Самият Чехов има по-скромно мнение за пиесите си: „Пиша тази пиеса не без удоволствие, макар че ужасно нарушавам условията на сцената. Комедия, три женски роли, шест мъжки, четири действия, пейзаж (изглед към езеро); много разговори за литература, малко действие и пет пуда любов.“ „Струва ми се, че в моята пиеса, колкото и да е скучна, има нещо ново. В нея няма нито един изстрел, между другото“. Но в думите му се прокрадва най-важното - той нарушава принципите на театъра, подхожда новаторски към героите, сюжета, кулминацията.

 

Днес по пиесите на Чехов учат всички световни драматурзи, писатели, театрални режисьори, актьори.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…