Представят книгата „Записки из губернския град Филипопол 1878 – 1879 година“ от Емил Стоицов

ХIХ-ото издание на литературния фестивал “Пловдив чете” тази година започва с книга важна за историята на града. Издателство „Жанет 45“ представя книгата „Записки из губернския град Филипопол 1878 – 1879 година“ от Емил Стоицов. Събитието ще започне в 18 часа на 10 юни в двора на къща Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, в Старинен Пловдив, на ул. „В. Кънчев“ 1, с участието на Божана Апостолова и Йордан Велчев. Модератор на срещата е Здравко Дечев.

Откъс: … Непосредственото устройство на празненството командирът на полка полк. Пантелеев подир съгласуване с щаба на ген. Столипин възложи на поручик Черницкий. Той си осигури съгласието на началника на артилерията на корпуса ген.-лейт. Михайловски и получи в свое разпореждание голямо количество динамит из бившите складове на Сюлейман паша. Това даде възможност част от върха на Бунарджика да се отреже и да се образува достатъчна площадка за танци, която беше заградена с парапети и осветена с десетки разноцветни фенери. Тайзи феерическа картина произведе особено впечатление, защото още са били паметни за всичките граждани залповете на топовете, които не така отдавна се носили оттука над целия град. От така направената площадка къмто подножието на хълма се извиваше пътечка. От двете страни ѝ бяха съградени зелени беседки за почивка на гостите, отправили се по трудния път нагоре. Кога танците се свършиха, на площадката бяха наредени маси и на всичките гости беше предложена вечеря. По времето на първия тост за господаря император на съседната скала с един стар часовник с огън се освети вензела на императора и се пуснаха фоейрверки. Празникът се свърши чак на пет часа сутринта и остави силно впечатление.

Емил Стоицов е автор на книгите: „Народната библиотека в Пловдив. Архивни хроники 1879 – 1945 г.“, Изд. 2008 г. (Издателство РБ Иван Вазов), „Народната библиотека в Пловдив. Архивни хроники 1945 – 2009 г.“ в съавторство с Радка Колева. Изд. 2009 г. (Издателство РБ Иван Вазов 2010 г.) И двете книги са удостоени с националната награда Христо Г. Данов. Изь Пловдивь вь друго време. Двайсеть илюстровани антрефилета сь много образи за началото на миналий векь. Изд. 2011 г. (Издателство Жанет 45)

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…