Таня Йорданова

„Пловдив чете” ни срещна с Райна Кацарова. Доброволката на фестивала, която обаче изкара един поетичен коз от ръкава. Текстовете, които пише за културните събития се отличават със свой стил – точен за фактите, но и винаги отразяващ нейната гледна точка. Сега обаче тя представи своята първа стихосбирка „Вода съм“ (издателство КМ).

Публиката очакваше Райна. Стиховете, които проечете, превърнаха събитието в среща на душите. Имаше моменти, в които хората се усмихваха, но и мигове, в които притаяваха дъх. Когато Райна Кацарова раздаде автографи на своите почитатели и се приближих до нея, за да ѝ задам няколко въпроса, тя ме погледна изненадано.

Дебютната ти стихосбирка е посветена на твоите родители. Да си поет не е лесно в днешно време. Доколко близките ти те подкрепят в поетичните ти начинаиия?
На родителите си дължа любовта към четенето. Ние имахме голяма библиотека с книги. Постепенно тази любов към книгите намери израз в стиховете и разказите, които създавах. Имах период в живота ми, в който бях загърбила писането. Но постепенно, подкрепата на близките ми ме върна отново към него. Окуражават ме родителите ми, децата ми, съпругът. Най-добрият ми коректор са моите деца. Те са тези, които ми показват слабостите в стиховете и аз се вслушвам в техните думи.

Как би се представила с три изречения, като поет?
Човек, който пише за това, което вижда. Но като поет означава, да виждам  душите на хората и природата. Да пътувам извън себе си и обратно навътре. Да виждаме красотата на малките неща от човешкия живот и природата.

Ще ни изненадаш ли с нова стихосбирка?
Подготвям нови стихове за издаване. Освен поезия, в мен узрява и един роман. Замислям и сборник с разкази. Отнема време, за да се осъществят тези планове. Трябва постоянство и много скромност пред белия лист. А аз имам още много да уча за писането. Но това, което знам е, че само една гола идея е почти нищо, без всеотдаен и често неблагодарен труд.

Какво е първото изречение, което ще напишеш, когато започнеш този роман?
Става ли с това светът по-добър?

От представянето на стихосбирката „Вода съм“, в мен остана да звучи едно  стихотворение от Райна Кацарова - за Пловдив, градът, който ни срещна с нея.

Доведена
като заложница в харем,
за тебе сляпа бях
от много време.
А „трябва“ знаеш,
за една жена
е най-отчайващото бреме.
Но ти във мене пропълзя.
Но ти се вля във моите вени.
Не можех да не виждам след това,
защото вече беше станал част от мене.
Погледнах те с твоите очи,
и с твоето сърце
се влюбих в тебе.
Дори реших да ти простя,
заради хълмовете и една градина.
Така си обещах,
че някой ден
ще се кача отново в планината...
ще си намеря старото сърце
и ще го нося вече
с мен в равнината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…