Книгата „Доблест и наказание“ с подзаглавие „Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“ ще бъде представена в Пловдив от проф. Вили Лилков и писателя Захари Карабашлиев. 

 

Изданието на "Сиела" е посветено на малко известни личности, защитавали българските евреи през Втората световна война. След 9 септември 1944 г. част от тях имат твърде нерадостна съдба, някои от тях са убити, а други преминават през затвори, концлагери и изселване, собствеността им е отнета, лишени са от работа и пенсия, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е заличена. Книгата има претенцията да възстанови поне част от справедливостта.

 

Събитието ще се проведе при пълно спазване на противоепидемичните мерки в Народна библиотека „Иван Вазов“.

 

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Той има сериозни интереси и в областта на историята и по-специално - времето след 9 септември 1944 г. Съавтор е заедно с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“ и „Погубената България“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…