Книгата, издадена от “Балкански културен форум”, съдържа наблюдения размисли и анализи от едно пътуване през 1899 г. на руския публицист – основател и първи директор на Пловдивска народна библиотека

“Предвиждам само по-нататъшно развитие на тази борба,” предсказва авторът преди повече от век

Л. Фратев: Ако започнем да продаваме истината, тя вече не е истина, тя е стока

Таня Грозданова

Вече 16 години фондация “Балкански културен форум” преиздава в навечерието на Коледа, стари, позабравени /умишлено или не/ , ценни книги за историята на Пловдив и цялата страна. 10 дни преди Рождество председателят ѝ – бизнесменът и общественик инж. Любозар Фратев представи тазгодишния подарък, който той нарече с една дума - “истината”.

От днес в големите книжарски вериги можете да намерите изследването на Александър Башмаков /Вещий Олег/ “България и Македония”. Книгата съдържа наблюдения размисли и анализи от едно пътуване през 1899 г. на руския публицист – основател и първи директор на Пловдивска народна библиотека.

Тя дава отговори на въпроси като: Кои всъщност са македонците; Какъв е характерът на населението; Какво ни сближава и какво ни разделя; Какъв език са говорели хората на тази географска територия и други.

Авторът на изследването осъзнава, че “някой ще се разсърди” и излага твърдата си позиция, че въпросите са с “налагани конструкции, мним сепаратизъм”.

“България и Македония” е издадена за пръв път през 1903 г, в Санкт Петербург.

Единственият оригинален екземпляр в цяла България се пази в отдел “Ценни сбирки” на Народна библиотека “Иван Вазов” в Пловдив. Откриването на тази ценна книга дължим отново на д-р Петко Георгиев – главен библиотекар и ръководител на отдела. Екземплярът е  подарен лично от автора на неговия наследник на директорската длъжност в библиотеката”, разказа инж. Фратев.

Името на руския потомствен аристократ Александър Башмаков е тясно свързано с Пловдив.

Той е завършил право в Имперския университет в Одеса през 1881-ва и веднага заминава за Източна Румелия, където се явява на конкурс за правосъден министър. Започва работа във ведомството като секретар, а година по-късно е утвърден с Указ на генерал-губернатора за Първи директор на Областната публична библиотека и Музея на Източна Румелия. Той е автор на стотици публикации за България и южното славянство. Създава и първия правилник за обществените библиотеки на България.

Народната личност не се създава с върха на перото, нито с вестникарски статии, нито на конгреси…”, пише Башмаков.

Предвиждам само по-нататъшно развитие на тази борба”, предсказва той преди повече от век.

“Преиздаването, 118 години след отпечатването ѝ в Русия, не е продиктувано от конюктурните балкански търкания, не е от стремеж да се застъпи една или друга позиция. Томчето има една-единствена задача, определена от автора:”Като пускам на бял свят тази книга, давам на своето творение простичко напътствие:”Иди по света, посей истината и разгонвай навсякъде царстващата лъжа!” – това коментира в отговор на въпрос на Под тепето, каква “цена” е готов да плати за раждането на този документален разказ председателят на фондацията Любозар Фратев.

По думите му, това е едно описание на нещата, и както Александър Башмаков завършва – “Това е истината в края на 19 и началото на 20 век, затова как се самоопределят хората, живеещи в Македония – по отношение на етнографията”.

“Това са фактите. Да, има развитие в обществото, има влияние, наслагване от тогава - повече от 100 години. Той даже ги предсказва тези събития, за съжаление, така, че книгата само обогатява нашето познание. Вече всеки сам може да си прави изводите”, добави Любозар Фратев.

Той благодари на д-р Данаил Георгиев, превел и редактирал книгата от староруски и на доц. Никола Лаутлиев, работил по копията на автентичните фотографии на автора в новото издание.

“Книгата е писана от славянофил. Нямаме никакво основание да кажем: “Да, той харесва южните славяни, но избира от тях някои повече или по-малко. Той се отнася еднакво към тях, както към българите, така и към сърбите, и това придава още по-голяма сила на неговата обективност. Той казва:”Навсякъде ходих и виждах, че хората говорят на български, на онзи български език, който аз знаех добре от моя престой в Румелия”, допълни в отговор на въпроса на Под тепето д-р Данаил Георгиев.

“Книгата представя истината. Истината в онази земя за състоянието ѝ от XIX-ти век и всеки здравомислещ може да прецени от сегашното състояние, сегашните взаимоотношения. И аз не случайно казвам, че това е в резултат на недобросъвестни държавници, псевдоучени и т.н.” –  това коментира г-н Фратев в отговор на въпрос на Под тепето “каква цена сте готови да платите за преиздаването на тази истина, свидетели сме в съвремието, че такива книги се забраняват в “онази територия.

Фратев добави още, че истината е безценна, както и човешкият живот.

“Ако започнем да продаваме истината, тя вече не е истина, тя е стока. Аз съм изпратил на президента на републиката тази книга. Имат я вече министри, вярно от служебното правителство. Очаквам проф. Минеков да дойде на представяне. Поради пандемичните ограничителни мерки ще представяме книгата в различни общности по различно време.”

В отговор на журналистическо питане дали изпращането на книгата до министрите е, за да послужи на работните групи, които тепърва ще се съставят, бизнесменът и общественик заяви, че не изпада в такива подробности.

"В края на краищата това една ценна информация", обобщи Фратев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…