Елена Алексиева гостува на Литературен салон Spirt&Spirit в рамките на Литературен фестивал Пловдив чете 2022.

„Прекъсването на самсара“ е последната книга на Алексиева, която ще представи в Пловдив. Отличена е с Националната награда за проза „Перото“ на Националния център за книгата през 2021 и голямата награда във второто издание на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ (2021).

Срещата с Елена Алексиева е на 12 април, вторник в 19 часа в клуб Петното на Роршах, Пловдив в рамките на Литературен салон Spirit&Spirit. Модератор е Александър Секулов.

Събитието е част от културната програма на Пловдив чете 2022 и календара на културните събития на град Пловдив. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

За книгата „Прекъсването на самсара“:

Тема на разказите на Елена Алексиева е природата на човешкото. Те мерят степените на чудачество и чешитлък, които природата на човешкото може да понесе, изпитват устоите ѝ при сблъсъка с абсурдите и нюансират тънката мяра между реалното и нереалното. С много ирония, но и с много топли цветове, с фин усет и с богат, разгъващ силата си език, Елена Алексиева събира нишките от трудното живеене на въпросните малко странни хора, на които привидно все нещо не им достига, макар дълбоко в себе си да крият доказателствата за щастието.

Амелия ЛичеваМнозина писатели се опитват от малка случка да напишат разказ. Елена Алексиева умее обратното: от материал за повест, новела или роман да сътвори виртуозни истории. И да ги подреди така, че наистина да звучат с романова сила.

Александър Секулов

Като редактор много отдавна не бях чел книга с такова вълнение и нарастващо удоволствие. Разнообразни във фокуса и направата си разкази, внимателно уплътнени във възможностите си да изненадват, с двойствена атмосфера. Да живее славно „Прекъсването на самсара“ !

Борис Минков

 
Елена Алексиева е автор на 13 книги с поезия и проза, сред които сборниците с разкази „Читателска група 31“, „Кой” и „Синдикатът на домашните любимци“, романите „Рицарят, дяволът, смъртта“ , „Нобелистът“ и др. Занимава се и с драматургия, като през 2014 г. излиза сборникът ѝ с пиеси „Ангелски огън“, а през 2015 и монодрамите ѝ под заглавие „Жертви на любовта“. Носител е на наградите „Хеликон“ , „Аскеер“ и „Икар“ за съвременна българска драматургия, както и на наградата на Обществото на независимите театрални критици в България. Разказът ѝ „Лунапарк“, публикуван в американското списание Hayden’s Ferry Review, е номиниран за наградата Pushcart.

Нейни книги са преведени на френски, испански, руски и сръбски. Има редица публикации в периодични издания и антологии на английски, френски, немски, испански, руски, полски, унгарски и други езици.

Романът ѝ „Свети Вълк“ е избран за „Роман на годината 2019“ от Националния дарителски фонд „13 века България“, а също така спечели годишната награда за проза на Портал „Култура“ и националната награда за проза „Перото“ на Националния център за книгата.

Най-новата ѝ книга е сборникът с разкази „Прекъсването на самсара“.

Елена Алексиева живее в София. Работи като преводач на свободна практика.

 
Анна-Мария Георгиева за „Прекъсването на самсара“ в бр. 2/22 на Литературен вестник: Да бъдеш милостив към другите значи да си милостив към себе си


Антония Апостолова за „Прекъсването на самсара„ от Елена Алексиева - разкази за граничното в Литературни разговори с Антония Апостолова.

 „...Животът и смъртта, болестта и здравето, лудостта и нормалността, егоизмът и човеколюбието, самодостатъчността и емпатията, свободата и наказанието, самотата и докосването, мъдростта и суетата, проницателността и слепотата - те са като ин и ян поредици в самсарата. Елена Алексиева обхожда техните междинни територии, прокарвайки чувствителни пръсти по белезите на човешкото - без излишни обяснения, с най-необходимите „доказателства“, за да разкаже цял един живот в няколко щриха. С образност и език, които заявяват неказаното, създавайки допълнителен смисъл, със способност да се придава символично значение и на най-обикновените предмети и жестове и да се превръщат вътрешните мисли на героите в афористични философски прозрения…“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…