Print this page

Писателят  и университетски преподавател Георги Бърдаров ще бъде в Пловдив за представяне на втория си роман - "Absolvo te", и среща-разговор с пловдивчани и гости на града на тема "Войната днес в Европа и бъдещето на света".

Писателят идва по покана на Йордан Иванов - областен управител на Пловдив област, но този път в качеството му на читател и искрен почитател на автора. Събитието е  на 18 юни, събота, от 18,30 ч, в  BeeBop Cafe (ул. "Гладстон" 1).

Никой не пише романи за война, както го прави Георги Бърдаров. Никой не говори за войната като него - с поглед далеч отвъд историите за бомби, стратегии и политика, отвъд екшъна и грозотата на зрелището, които присъстват в новините, отвъд повърхността на събитията. Разговорът с Бърдаров за война е през очите и сърцата на човеците, през живия живот. Разговор, който влиза дълбоко в душата, разбърква я, разнищва я. Разкази и образи, от които страшно боли, но могат и да лекуват, гласи анонсът за срещата.

И дебютният роман на Бърдаров - "Аз още броя дните" - е история за война, и "Absolvo te" - романът, който излезе през 2021 г., получи Европейската награда за литература, а съвсем наскоро бе и премиерата му в превод на немски в Берлин. Поканата за срещата-разговор с писателя е за едно по-различно представяне на "Absolvo te". Историята ще излезе извън рамките на кориците си и ще прелее в настоящето, в което всички ние живеем, докато на територията на Европа отново се води война. Настояще, което всеки от нас преживява - с очите, сърцето и ума си. Това са събития, които ще оставят белези. Какви и как - отговори на тези въпроси ще се търсят в срещата с Георги Бърдаров.

Георги Бърдаров, освен изкусен писател и виртуоз в света на думите, е доктор по география на населението и селищата, преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Освен на романите "Аз още броя дните" и "Absolvo te", Бърдаров е автор и на сборника с разкази "До последната минута". Той е и победителят в конкурса на БНТ през 2015 г. "Ръкописът", което води до издаването на първия роман. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет.
Георги Бърдаров има десетки научни публикации в своята научна сфера, извън опита му в литературата.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…