Излезе от печат „Възход и упадък“ – кратка история на света в десет империи. Автор е видният британски учен и писател Пол Стратърн. Научната редакция на превода дължим на проф. Иван Илчев.

Има ли повтарящи се фактори, които обуславят появата и развитието на империите? Защо по-многобройни и цивилизовани народи от монголците например не постигат имперско величие? А покорените и включени в състава на империите народи? По-зле или по-добре живеят под тяхна власт? Абсолютно задължително ли е да има „харизматичен“ водач /Александър Македонски, Чингиз хан, Хитлер, Ленин/, който съумява да обедини зад своята програма поданиците си? Империите олицетворение на злото ли са, или на съзиданието и културния и икономически разцвет?

Това са само някои от въпросите, които авторът на „Възход и упадък“ (превод: Велислава Димитрова, 256 стр., цена: 22 лв.) повдига, опитвайки се да даде храна за размисъл на своите читатели. Определението на Оксфордския английски речник за империя е: „Обширна територия (особено съвкупност от много отделни държави) под властта на император или върховен владетел; също така съвкупност от отделни територии, управлявани от суверенна държава.“ Тук обаче имаме само основна рамка. През вековете тя ще придобива различни форми и не всички ще са онова, което бихме възприели като прогресивни елементи на еволюцията. Представата за империята включва елементи като приключенски дух, администрация и сила – първоначално под формата на война. Всъщност войната и последващото покоряване на чужди народи, изглежда, са само формиращият импулс, от който се развиват империите…

Роден през 1940 година, Пол Стратърн е изтъкнат британски учен, университетски преподавател в Кингстън и писател от шотландско-ирландски произход. Роден е в Лондон, учи в Тринити Колидж, Дъблин, след което служи в търговския флот за период от две години. През 1966 г. пътува по суша до Индия и Хималаите. Романът му „Сезон в Абисиния“ печели награда „Съмърсет Моъм“ през 1972 година. Автор е на множество книги в областта на природните науки, философията, историята, медицината и икономиката.

 

304 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…