За книгата:

 

В разказите на Антон Баев има отблясъци от Шехерезадиното изкуство на живота като разказ. Игрива фриволност и трагична патетика, драматични напрежения и комични разреждания, пречистваща усмихнатост или мрачен сарказъм се вплитат в любовните романи на героите, за да ни представят чрез тържеството на любовта или трагедиите на любовта несекващите енергии на живота.

Задъхано от опиянението на собственото си въображение, разказното сладкодумство на Антон Баев като че си играе с различни наративни техники – събитията понякога като че се разказват сами, друг път са оцветени от сказовия колорит на определен разказвач, който се крие и показва зад различни повествователни маски – на отделни герои, на различни наблюдатели и коментатори или в някаква паноптична гледна точка без определена идентичност.

Проф. Светлозар Игов

Една от най-зрелите и силни книги на поета и писател Антон Баев. Майсторско вплитане на всекидневие и мит, каквото виждаме в най-добрите образци на литературата. Магическото просветва между редовете и прави онова, което е пред очите ни, да се разклонява и обраства със смисли, да търси излаз към възвишеното. Лекотата, с която се четат тези разкази, е още по-удивителна предвид тяхната дълбочина и многопластовост. Внимателният читател ще открие най-важните гласове от българската и световна разказваческа традиция. И още – школуване при устните истории, които всички сме слушали от нашите предшественици.

Георги Господинов

Любовта като реално чувство и нереално преживяване, като идея и фикс-идея, като неразплетима магия и необяснимо вълшебство е нишката, която сплита тези 46 разказа и легенди в монолитен масив. В немалко от тях оживява балканският човек с неговите непрестанни търсения, премествания във времето и пространството. Разказите, в които умело са вплетени митологически персонажи и фолклорни мотиви, се отличават със своя есеистичен заряд, лиризъм и лапидарност, изобилстват със звучащи като сентенции мисли и разсъждения. 

Проф. Хюсеин Мевсим

Бежанците – ето къде е ядрото на разказаните истории. Нашите бежанци – ние-бежанците, прогонените и уседнали на някакви нови места хора на Юга и Изтока; това е пъстрата кавалкада на едно от най-интересните населения на Европа – населението на Югоизтока.

Какво искаме повече? Каквото иска и книгата – любов, която да спои мъртвите късчета на човешките богатства, да направи живо единството, да придаде енергия на изкуственото и бездиханното.

Защо ни е да живеем дълго, ако не можем да си набавим смисъл и ценности, които да украсят живота ни и го изпълнят с радост? Книгата на Антон Баев непрекъснато ми напомня, че имам да решавам този въпрос.

Доц. Живко Иванов

В тези разкази Антон Баев е постигнал най-трудното – четивност и дълбочина, ненатрапчива разказност и философска многопластовост. И още нещо, изключително важно – разказите вълнуват, а без емоционалното си въздействие, пренебрегвано напоследък, изкуството се обезсмисля. 

Красимир Димовски

Виждали ли сте ранена светулка? Ако не сте, разгърнете разказите на Антон Баев и ще я видите.

Силна, жилеста. Чвореста проза. Писана на ръба на полудяването – другото измерение на гениалността. Антон Баев знае силата си на поет – може би точно поради това е написал разказите си така, както се пишат стихотворенията – леко, на един дъх, както се разказват приказки. Или по-точно така, както децата рисуват, без да осъзнават, че създават шедьоври – дали в блокчето за рисуване или с тебешири на асфалта, няма значение – на тях не им пука, че дъждът ще измие рисунката.

Валери Станков

Когато започнеш да четеш Антон Баев, попадаш в един нов свят. Хем твой, хем истински, а в същото време непознат и загадъчен. Магията на неговите разкази се крие именно в способността му да изразява, което мисли, с най-точните думи. Всъщност Антон Баев е съчетал думи, които се обичат.

Стефка Венчева

Тези разкази биха намерили своето достойно място във всяка една световна антология на разказа. Тази книга е най-вярната история на драмата, която изживяваме в своите животи, любови и раздели.

Стоян Вълев

 

От автора:

 

От много отдавна ме е занимавал въпросът може ли да се напише разказ, новела, роман за един само човек. При лирическите стихотворения е лесно - те винаги се пишат за един, обикновено за самия автор.

Но как е в прозата? Възможно ли е в прозата?

Най-лесният отговор вероятно е - чрез формата на епистолара. Но струва ми се, че не е достатъчен, че има и други възможни.

И мисля, че това е легендата, легендарният сказ.

Да разказваш на себе си за друг човек, който го няма, но е жив в разказа.

Единственото друго необходимо нещо е - легендарното време на повествованието.

 

Това искам да споделя за томчето. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…