С термина „хиатус” археолозите обозначават слой, в който не откриват находки, а това означава, че животът в даден обект е прекъснат от унищожение или пожар. Над този пласт обикновено има друг, който често не е свързан с традицията на предходния. От тази седмица хиатус има и в българската литература – поетът Георги Борисов и руският писател Анатолий Корольов издадоха съвместната си книга „Хиатус. До пъпа на Земята и обратно”. Тя излезе с логото на издателство „Лист” и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, „Хиатус” ни предлага тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България, на реалната политическа и социална обстановка, през която все по-зловещо прозират кълновете на новия световен ред… „Хиатус” е сблъсък между руския поглед на Анатолий Корольов върху българите, склонен да идеализира и превратно да тълкува действителността при най-повърхностния досег с непонятни реалии и особености на националния характер, и този на Георги Борисов, който рязко му се противопоставя и се опитва да го приземи, описвайки с присмех и сарказъм нравите на сънародниците си и техните „по-големи руски братя“.

 

Сред първите читатели на „Хиатус” е поетът Румен Леонидов. „Авторите, руският писател Анатолий Корольов и българският поет Георги Борисов, са сторили

 

нещо нечовешки смешно, тъжно,

 

възторжено, лирично,

 

актуално, архаично, епично и прочие – и то само от едно многоцветно гостуване на разковаващия с чувството си за хумор и парадоксални метафори руснак”, категоричен е поетът Румен Леонидов.

 

А писателят Деян Енев отбелязва: „Ироничният, понякога гротесков, а на места крайно сериозен поглед на двамата писатели е различен от всичко, което до този момент сме чели на български за българите. Подобно е и охисанието на Русия от последните години – мрачно и далеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обхваща един период от почти двайсет години – до нахлуването на Путиновата армия в Украйна, единствена по своя род в нашето книгоиздаване”. 

 

 

 

Корицата на изданието е дело на Кирил Златков.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…