Монографичен текст за автора с богат снимков материал и архивни документи ще излезе под формата на уебсайт. Проектът е на Сдружение “Общо Бъдеще” и носи заглавие “Скулпторът Виктор Тодоров (1935 – 2012). Монография.”. Уебсайтът ще е двуезичен, с безплатен достъп и ще е в интернет от месец май.

 

Свикнали сме да приемаме околната среда за даденост и да подминаваме произведенията на изкуството без специално внимание. А паметниците, релефите и бюстовете в публична среда носят не само исторически контекст, но артистична концепция и архитектурни решения. Зад тяхната реализация, същност и позиция стоят видни представители от нашето минало и съвремие – художници, скулптори, архитекти и проектанти. Дигиталната монография ще представлява интерес не само за хората на изкуството, но и за всички, които се вълнуват от културното наследство на България, заобикалящата ни среда, историята и бъдещето ни.

 

Виктор Тодоров (1935 – 2012) е роден в село Церово, Пазарджишко, но от ученик живее и твори в Пловдив. От Церово е родом и Елена Николай – световноизвестното мецосопрано на миланската “Ла Скала”. Виктор Тодоров е автор на релефа в нейна памет в родното им село.

 

Работата на скулптора е обемна, но неописана. Още от завършването на художествената академия в София в класа на Любомир Далчев, Виктор Тодоров твори неуморно през целия си живот. Само в град Пловдив има над двадесет негови паметника, релефи, бюстове и паметни плочи. Негови скулптури са притежание на Националната Галерия в София, Градска художествена галерия Пловдив, ГХГ Добрич и Робърт Кох парк в Лайпциг, Германия. Малки пластики и живописни платна са в галерии и частни колекции в България, Италия, Гърция, Мароко, САЩ, Германия и Франция. Паметници, монументални творби и мемориални комплекси се намират в градска и извънградска среда в цяла Пловдивска област.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…