В актовата зала на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив на 14 ноември 2023 г. от 14:00 часа в ще гостува Валентин Калинов – философ, университетски преподавател, писател. „Човешкото съществуване между трагедията и комедията” ще бъде тема на дискусията. Това е втората среща от планираните инициативи в Дейност: Обновяване и осъвременяване на училищната библиотека по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на МОН.

 

На 7 ноември 2023 г. гост на гимназията беше една от най-известните и четени български писателки – Теодора Димова. Ученици от 12-те класове се запознаха с дъщерята на Димитър Димов и нейното творчество; поговориха за писането като творчески акт и посланията на романите „Майките“ (заложен в програмата по БЕЛ) и „Поразените“; за колизиите в семейството и обществото, за личните човешки драми и др.

 

Валенти Калинов също е и гост на Литературния салон Spirt & Spirit отново на 14 ноември, по традиция във вторник, в 19:00 часа в клуб Петното на Роршах. Разговора води на Стефан Русинов.

VKalinov_Plovdiv.jpg

 

За книгата:

 

Първоначално исках да напиша книга за унищожението на човека. Когато започнах да пиша, от унищожението на човека не остана много. Останаха, по-точно казано, тези неща, тоест всички последни неща. Само за тях си струва да се говори, и за нищо друго. Някои от главите в тази книга са посветени на детството, други на проблемите на семеизпразването у човека, трети на това, което се нарича любов. Също и на онова, което се сънува денем и нощем. Всички до една, разбира се, са посветени на смъртта, защото писането е разговор с мъртвите. А и без това мъртвите са навсякъде.

 

Валентин Калинов (1992) е роден в Силистра. Завършва философия и психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава, превежда хуманитарна литература, пише. „Всички последни неща“ е първата му книга.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…