Издателска къща „Хермес“ кани пловдивчани и гости на представянето на книгата „Аригато, Токио. Градът, който живее в ХХII век“ от Атанас Владиков. Събитието е на 21 март 2024г., четвъртък, от 18.00 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив (пл. „Съединение“ №1).

 

Атанас Владиков е доцент по „Европейска икономика” във Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски”. Владее свободно английски и гръцки езици; ползва руски, немски и арабски. Доц. д-р А. Владиков е член на Съюз на икономистите в България (СИБ) и има активна публицистична и експертна дейност в областта на европейската и международната икономика, данъчното облагане, проектното и инвестиционното консултиране и др. Участвал е в разработването и реализирането на различни изследователски, образователни и бизнес проекти с публично, частно и смесено финансиране. Преводач е на български език на книгата „Прекариатът – новата опасна класа” на проф. д-р Гай Стендинг от Великобритания.

 

Ето какво разказва авторът за книгата:

 

Написах настоящата книга, без да претендирам за изчерпателност. Написах я, защото културата на Япония ме е вълнувала още от детството ми, а начинът на функциониране на нейните обществено-икономически механизми – като икономист по международни икономически отношения. И считам, че тя може да е образец за България.

 

В книгата направих опит да покажа и разкажа на научнопопулярен език това, което имам като лични наблюдения и разбиране за тази страна. При писането се ръководих от идеята както да предам вярно картината на съвременния начин на живот в Япония – такава, каквато я видях с очите си – макар че коректността изисква да подчертая, че аз основно видях Токио.

 

Днес вече има доста книги на български език от различни автори за Япония; има много хора, трениращи японски бойни спортове и практикуващи различни японски изкуства. Има много ресторанти, в които се сервира суши, правят се фестивали на японската култура. Но най-вече – има интернет и човек може директно да „надникне“ в Страната на изгряващото слънце.

 

Нещо повече, надявам се, че чрез тази книга читателят ще бъде провокиран да потърси своя личен икигай, тоест – причината, поради която се е родил на този свят, причината, която осмисля личното му съществуване, бит, развитие, успех, отношение към Природата и взаимоотношения с другите хора.

 

Пожелавам на всички, които не са били в Япония – да я посетят поне веднъж в живота си!

 

Аригато, Токио!

 

Събитието се осъществява с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Пловдив и е с вход свободен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…