Монографията „Красивите букви“ ще бъде представена на 29 октомври – вторник, от 14:00 ч. в Читалня № 2 „Акад. Петър Динеков“ на НБ „Иван Вазов“. Кратка история на шрифта и практическата калиграфия“ с автор д-р Захарина Петрова-Проданова. По същото време ще бъде открита и съпътстваща изданието изложба „По пътя на буквите“. Представянето ще се проведе под формата на дискусия, в която ще участват преподаватели и студенти от АМТИИ.

 

Книгата „Красивите букви“ е предназначена предимно за студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù обаче може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове, до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват. Всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване. Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. 

 

Събитието е включено в програмата за честването на 145 години от създаването на Пловдивската народна библиотека.

 

Вход свободен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…