STAER – луда смес от безкомпромисен пънк-рок, noise и free jazz

Тази есен триото от Норвегия STAER е на дълго световно турне, включващо концерти в Азия и Европа, а българските фенове ще ги видят с два концерта на наша територия – в София и Пловдив.
STAER са от Stavanger и сe събират през 2010 година в състав Thore Warland (барабани), Marcus Hagen (бас) и Kristoffer Riis (китара). Бандата получава бляскави оценки и влиза под шапката на лейбъла Discorporate – рамо до рамо с групи като MoHa! и Don Vito, които са познати на българската публика като част от стремежа на Dingo Music да предлага най-качественото от световната клубна сцена.
STAER без задръжки работят по виждането си за “рокът на бъдещото” и използват барабани, бас и китара, защото - по техни думи - “искат най-доброто”. Класическо мощно трио, което третира звука на макс и изследва без страх зоната на интуитивното в съчетание с безкомпромисна електрическа стилистика. В начина си на музициране STAER свободно плуват в океана на психиделичния джаз от края на 70-те, No Wave сцената от началото на 80-те в Ню Йорк, тежките рифове на грънджа от 90-те и пост-пънк-noise-а от 2000-те... Цялото това е представено стегнато и безкрайно енергично. Музикалните журналисти описват това интуитивно пътуване в стиловете като „космически булдозер от бас, барабани и китара“. Тези, които са били живи свидетели на този звуков вулкан, могат да Ви кажат само едно: „Трябва да се види и чуе, за да се повярва!“
Последното издание на групата излезе официално през лейбълите Gaffer Records и Discorporate Records на 12 инчов бял винил и компакт диск, който се предлага в луксозна дървена кутия... от пури и с инкрустация – дизайнерска закачка в типично скандинавски стил. Любителите на качествената музика ще имат възможността да се сдобият на място с тези ценни трофеи. Любопитна подробност е и българската връзка в групата – китаристът Kristoffer Riis е наполовина българин по майчина линия.
Като подгряващ акт за европейските дати STAER се возят в един бус заедно със сънародника си Gaute Granli, който предлага смес от китарни рифове, електроника и вокали – като всичко влиза само в китарен усилвател и... излиза от там.
Eксклузивно само за концерта в София Dingo Music покани за участие новата българска група Doesn't Frogs – трио, което представя себе си като post-apocalyptic noisepop и дава заявка за присъствие към новата вълна български групи, които имат амбицията да надскочат локалното. Doesn't Frogs направиха незабравимо участие наскоро в кино Космос, Пловдив – като част от събитията към програмата на Нощта на Музеите и Галериите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…