Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и Димитър Селенски представят „Последната нощ на Апостола”

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред пловдивската публика на 26 ноември 2014 г. (сряда) от 19 часа. На сцената на Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив „Българе” и Димитър Селенски ще покажат една различна гледна точка за поводите за размисъл, свързани с Васил Левски и делото му.
„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Димитров.
Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина. 
Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.
Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за  българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.  
Премиерата на спектакъла „Последната нощ на Апостола” се състоя на паметната дата 19 февруари т.г. пред столичната публика. На 3 март той бе игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол и Русе, както и на първия събор „Войводска среща” в Жеравна. Пловдив ще е осмият град, където ще бъде представен. Изключително завладяващ в емоционално отношение, благодарение на актьорските превъплъщения на Димитър Селенски, спектакълът се откроява със своята насъщна потребност и със сигурност ще бъде подобаващо оценен от българите, за които е важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на НФА „Българе”, чиито спектакли „Това е България”, „България през вековете” и „Албена” вече десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.
Представлението в Пловдив е специално посветено на 60-годишнината на Димитър Селенски, когото зрителите ще видят в шест различни образа на съвременници на Васил Левски. Колоритният актьор с 37-годишно присъствие на професионалната сцена е известен в Пловдив и със собствената си Арт Студия „Лабас”, създадена през 2008 година. Знакови са образите на поп Кръстьо Никифоров във „Великденско вино” и на Димитър в „Небето на Димитър”, които той пресъздава в постановките на  „Лабас” /Светилника/.   

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” се провежда под патронажа на Кмета на Община Пловдив. Билетите на цена 10, 12 и 15 лева вече са в продажба на касата на Билетния център пред Община Пловдив.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…