Концерт на клавирно дуо Божидар Братоев – цигулка Валентина Гюлева – пиано тази сряда от 17.30 часа в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).
Професионална активност на Валентина Гюлева се осъществява в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

Божидар Братоев, цигулар и диригент е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и Националната музикална академия  в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската  Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман.
Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни.
От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад,  Скопие.
От 1983 година живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година е наименуван за директор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига забележителни успехи, между които "Grand Prix" на Френската Академия. За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.
От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте-Карло, с който гастролира в цял свят.
Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако.
Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.
В знак на добрите чувства който храни г-н Братоев към Пловдив, Пловдивската публика и Пловдивската библиотека дари 50 оригинални диска с класическа музика в изпълнение на световно известни изпълнители, който ще бъдат достъпни за читателите на Библиотеката.

П Р О Г Р А М А

В. А. МОЦАРТ : Соната си бемол мажор
КV 454
             - Largo. Allegro
                - Andante
                - Allegretto

Л. ван БЕТОВЕН : Соната Фа мажор Оп.24,
                             „Пролетна“                           
                 - Allegro
                 - Adagio molto espressivo
                 - Scherzo. Alegro molto
                 - Rondo. Alegro ma non troppo

Е. ГРИГ : Соната до минор Оп.45
                - Allegro molto ed appassionato
                - Allegretto espressivo alla Romanza
                - Allegro animato

След един концерт към седемгодишния Моцарт се приближава   едно 14-годишно момче:
- Ти свириш прекрасно ! Аз никога няма да се науча така…
- Та то е толкова просто… Никога ли не си опитвал да запишеш с ноти  мелодиите, които ти идват в главата?
-  Не знам… В моята глава идват само стихове…
- Виж ти ! Сигурно е много трудно да пишеш стихове !
- Не, не, съвсем лесно е… Опитай !
Събеседникът на Моцарт бил младият Гьоте.

Как чудно пролетта ме озарява
О земя, о слънце,  о щастие, о страст!
щом изгряващото слънце засиява.
O любов, о любов! Като златото прекрасна!
Как смеят се полята!
Като утринен дъждец от висините
Копнеж, наслада за сърцата.
ти благославяш  свежите поля
По всеки клон - безброй цветчета,
и омайваш света c благоуханни цветя !
от всеки храст – безчет гласчета.
Из „Майска песен“
Л. В. Бетовен / Й. В. Гьоте

Григ имал авторски концерт в Осло, но в последната минута променил програмата и като финал вместо своя пиеса,  изсвирил една от Бетовен.
На другия ден критикът, който ненавиждал Григ, в злобната си критика, специално подчертал, че последното произведение било „смешно и съвсем неприемливо“.
След това Григ телефонирал на критика и казал :
- Безпокои ви духът на Бетовен. Длъжен съм да ви съобщя, че последната творба изпълнена от Григ е написана от мен!
Опозорен, нещастният критик получил инфаркт.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…