Днес с официална церемония бе закрит 11-я национален конкурс за индивидуално творчество „Народните будители и аз“, в който взеха участие 288 ученици от 69 училища от 21 области на България. За втори път в конкурса има и международно участие. Ученици от 5 училища в Молдова, българското неделно училище в Скопие, Северна Македония и гимназията „Г.С. Раковски“ в Болград, Украйна се състезаваха с връстниците си от родината. Всички те писаха есета, разкази, стихотворения, рисуваха и подготвяха мултимедийни презентации. Най-активни бяха младите художници, които нарисуваха 90 творби, почти толкова бяха и мултимедийните представяния по зададените теми от Възраждането – 89, с есета участваха 60 ученици, стиховете са от 32 млади творци, а разказите – от 7. За съжаление и през тази година в конкурса „Народните будители и аз“ нямаше възможност да се проведат съревнования между училищата с викторини.

Надпреварата между младите родолюбци по темата „По пътя на българската свобода“премина в два етапа. Първият бе посветен на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, а вторият – на 145-годишнината от гибелта на Ботев и 148-годишнината от гибелта на Левски. Творчеството на учениците бе оценено от деветчленно жури, ръководено от академик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България. Надпреварата между младите поети бе толкова равностойно, че журито присъди две първи награди. Призьорите са седмокласникът Персиан Иванович от училище „Алеко Константинов“ Перник със стиховтоверието си „На Ботев“ и десетокласничката Наталия Таранинова от училище „Никола Вапцаров“ - град Хаджидимово за стихотворението си „Блудният син“. Голямата награда за есе спечели десетокласничката Ева-Йоана Стаматова от Математическата гимназия в Пловдив. Нейното есе „148 години от обесването на Васил Левски“ и даде право да го прочете на 19 февруари тази година на тържествения митинг в Пловдив. Първо място в същата категория е за Анелия Спахиева – седмокласничка от училището в Хаджидимово за нейното есе „Христо Ботев – по-жив от живите“.

Във фоайето на дом „Борис Христов“ гостите бяха посрещнати с картинна изложба на деветдесетте млади художници, участващи в конкурса „Народните будители и аз“. Тази година творбите им бяха посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски, а изложбата, и преди да дойде в Пловдив, бе експонирана най-напред в родния град на революционера – Котел, а след това и в град Сливен.

Наградите за всички участници в конкурса са еднакви - „Английско-български речник“ от 620 страници, твърди корици, а за победителите имаше и по една прочитна книга. Към всички тях създателят и ръководител на националния проект „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов се обърна с приветствените думи: „Уважаеми ученици, ентусиазмът, с който участвате в „Народните будители и аз“ е силна гаранция за това, че няма да се наложи отново да се пише „Епопея на забравените“. Вие сте победители над незнанието и забравата на народните будители, над незнанието и забравата на на плеядата велики българи, носили гордо факела на българщината и българския дух през тези 1300 години, за да я има България и сега на този проветрив Балкански полуостров. За да можете вие младите поколения да носите този факел и в бъдните десетилетия. До нови срещи в следващото 12 издание на „Народните будители и аз“.“

Проект „Народните будители и аз“ бе започнат с подкрепата на Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“, по-сетне към спомоществователите се присъединиха община Пловдив, Зонта клуб – Пловдив, пловдивски бизнесмени, общински комитет „Васил Левски“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…