Във вторник срещу сряда Петното става на 15 години. Не сме единствените оцелели в това менливо, модно, магично и мъчно занимание. Старали сме се да не пречим на хората, които са ни обичали, да ни обичат. Тоест, старали сме се да не пречим. Много хора са ни давали кураж през годините. Надяваме се - ние също. Съдим по това, че вече не сме сами. Имаме прекрасни колеги от други клубове, които харесваме, размишлява върху изминалите години Александър Секулов.

Разсъждавайки кое е онова качество, запазило Петното цели 15 години, писателят е категоричен - Не преча на клуба да се самоорганизира. От първия миг, в който Петното е създадено, има група от хора, които работят или като бармани, или като диджеи, като управители, всеки е минал през почти всички позиции. Води ги желанието им да развиват клубна култура.

Клубът винаги е на хората, които го харесват. Опитите да се открива музика и да се представят хората, които стоят зад тази музика. Неизброими са музикантите и групите, които за първи път в Пловдив са свирили на сцената в Петното. Дори те може би са забравили това. Нормално е. Навярно са забравили и хората, които за първи път са ги открили чрез тази сцена. И това е нормално.

Петното на Роршах отваря врати през 2000-та година, на 7 януари. Помещава се в стара еврейска кантора за жито на фамилията Берлинови, на ул. Йоаким Груев 36. В началото налице е само барът. След време разбиват излятата под първия етаж плоча и отварят сцена за жива музика на долното ниво. Още няколко години по-късно усвояват задния двор с две вишни и правят ресторант към заведението. Докато всичко това се случва, клубът става на 6 години. След това се захващат сериозно с концерти. Първата година правихме по един концерт на месец, втората започнахме повече, а на третата – всяка седмица в петък и събота. Опитвали сме се да се променяме. Да покажем на сцената ни съвременната литература, съвременния театър, да подслоним образователни проекти, които създават нова публика. За някои видове музика като джаза, с години сме били единственото място, където може да се чуе и постоянно сме давали възможност на музикантите да работят и имат публика.

Петното има скрит девиз, който гласи – no underground, no mainsteam – independent. Ние сме клубна сцена на независимата култура в България. Винаги се ориентираме към неща, които са трудно продаваеми или насочени към специфични аудитории, но без да изпадаме в тежка претенциозност. Винаги, във всяко едно поколение, ще има хора, чиито дух е независим, твърди Секулов.

На рождения ден ще свирят музикантите от Free Style. И на тях Петното е помогнало и дало възможност да пораснат. Те са били и ще си останат приятели на клуба. Уважете ги, знаете че дават всичко от себе си в музиката.
На пулта за празничната нощ, около 8 вечерта, ще се върне Диди Асадурян. Едно храбро момиче, което прокара отличителната музикална пътечка на клуба.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…