Проектът „Класик Open Air: Музиката на тепетата" представи миналата вечер пред многобройна публика, събрала се на площадката на Часовниковата кула на Дановия хълм, камерен акустичен концерт с най-обичаните арии и дуети от Верди, Пучини, Моцарт, Бизе и Лехар.

Водещ на събитието бе Лили Бързева, която благодари на община Пловдив за подкрепата, представи програмата и солистите и разказа накратко историята на Часовниковата кула в Пловдив, която е сред най-старите в Европа.

Арии и дуети от оперите "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Отело", "Дон Жуан", "Силата на съдбата", "Аида" и оперетите "Страната на усмивките" и "Веселата вдовица" прозвучаха в брилянтното изпълнение на солистите - сопраното Мария Йелич от Сърбия и тенорът Георги Султанов. На рояла им акомпанира Цветомира Цонева.

Часовниковата кула бе реставрирана в края на миналата година по инициатива на Кмета на район Централен Георги Стаменов, който присъства на концерта и отправи приветствие към гостите. Той подчерта, че администрацията ще продължи своята активна работа по социализирането на пловдивските тепета с идеята те да бъдат сигурно, чисто и любимо място за пловдивчани и гостите на Пловдив, привлекателна  част от туристическия маршрут, като в същото време останат съхранени и предадени на следващите поколения в цялата им красота.

Събитието бе с вход свободен и с него символично бе отбелязано приключването на реставрацията на емблематичната забележителност на Пловдив.

Проектът „Класик Open Air: Музиката на тепетата“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

След Бунарджика това е второто тепе, което оживява с музика.  Проектът предвижда изнасянето на класически концерти от Опера Пловдив на Бунарджика, Дановия хълм и Трихълмието с цел припознаване на природните забележителности като алтернативни места за култура през летните месеци.

Фотограф - Александър Богдан Томпсън

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…