Форумът "Интелектуална собственост в университетите - нови хоризонти на академичния диалог" е организиран от Университетска младежка академия за управление на знания към УниБИТ в партньорство с АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Събитието бе открито в 10.00 ч. в Концертната зала на Академията от ректора на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректора на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева и двамата председатели на Общите събрания на висшите училища проф. д-р Любомир Караджов на АМТИИ и проф. д.ик.н. Стоян Денчев на УниБИТ.

 

В словото си проф. д-р Шекерджиева акцентира, че подобни форуми изразяват по най-катеоричен начин смисъла и значението на научното взаимодействие между висшите училища и допринасят за израждането на научния капацитет на преподавателите и студентите, а за АМТИИ като академия по изкуствата темата за авторските права е особено важна. Ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева благодари на домакините за гостоприемството и активния научен принос към събитието, а проф. д.ик. н. Стоян Денчев прочете приветствия към форума.

 

От името на Академията пленарният доклад „Въпросите за интелектуалната собственост и авторските права през погледа на студентите по изкуствата“ представи проф. д-р Любомир Караджов, а вторият пленарен доклад „Управление на авторски и сродни права в дигитална среда“ бе поверен на доц. д-р Мариана Лазарова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

 

Събитието протече в два научни панела - „Интелектуалната собственост в университетите – нови хоризонти на академичния диалог“ с модератори проф. д.ик.н. Стоян Денчев и проф. д-р Любомир Караджов и „Интелектуалната собственост в музикалното, танцовото и изобразителното изкуство“ с модератори д-р Светослава Димитрова и гл. ас. д-р Камелия Планска.

 

Сред лекторите бяха имената на проф. д-р Емилия Константинова, доц. д-р Весела Казашка и д-р Стоян Мемцов от АМТИИ, проф. д-р Тереза Тренчева и гл. ас. д-р Евелина Здравкова от УниБИТ, проф. д-р Люба Панайотова-Чалъкова и доц. д-р Димитър Деков от ПУ „Паисий Хилендарски и др.

 

Семинарът е посветен на 26 април-Световен ден на интелектуалната собственост.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…