Майските културни празници в Асеновград започнаха. Тази година в рамките на целия месец, десетките млади асеновградски таланти представят умения и заложби. Програмата включва мероприятия за всички възрастови групи от хора. Асеновградчани и гости на града ще могат да се насладят на концерти, изложби, арт работилници и други интересни инициативи. За първи път в събитията за празника на Асеновград са включени и места, като кафенета, галерии и книжарници, които ще се превърнат в кътове на културния живот. Сред акцентите е изложба "Тримата Големи" с Мина Христемова и Вихра Григорова. През настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници – Георги Ковачев (1902 г. - 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. - 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. - 1993 г.). Творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград. Организираната от Историческия музей по този повод изложба „Тримата Големи” дава възможност на ценителите на изкуството отново да се докоснат до артистичния им свят. Целта е да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби. Всичко това ще става възможно със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали. В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев. За осъществяване на идеята от решаващо значение е съдействието на НЧ „Родолюбие” и община Асеновград. Изложбата „Тримата Големи” може да бъде разгледана в залите на Старинно училище „Свети Георги”.

Гостуваща изложба "Романтика от кутията за спомени" от Регионален етнографски музей – Пловдив се открива на 12.05.22 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей - Асеновград. Куратори: Росица Бикова, Лора Христозова и доктор Биляна Попова. В изложбата са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други.

Изложбата „Виното – здраве за духа и тялото“ се открива на 13 май (петък) от 18:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. Куратори: Николета Костадинова и Надя Янкова. Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците показват винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация. Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Кулминацията на Майски празници ще бъде концерт на специалния гост за празника на града - Графа. Финалът на празничните дни ще бъде поставен, както обичайно, със зрелищна заря от фойерверки. Официалното откриване ще се състои на 11-ти от 18:00 ч. По традиция и с решение на Общинския съвет, Празникът на Асеновград се отбелязва всяка последна неделя от месец май.

Вижте пълната програма:
https://www.asenovgrad.bg/bg/novini/grafa-v-asenovgrad-za-praznika-na-grada-programa

Снимка: ТЕ САТ КОМ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…