Европейската нощ на музеите през 2022 г. се осъществява на 14 май. Нейн традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

В Пловдив жителите и туристите в града също могат да се насладят на редица мероприятия, свързани със събитието, както и на свободен достъп до някои експозиции.

Старинен Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“, който чества и две важни годишнини – 53 години от създаването  на ОИ „Старинен Пловдив“ и 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, се включва в Нощта с пет свои обекта и едно специално събитие. Със свободен достъп може да посетите Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев, Балабанова къща, Къща Хиндлиян , Римски стадион на Филипопол и Римски стадион на Филипопол – източен сектор за времевия сектор от 18 до 20 часа.

В Балабановата къща пък ще се проведе концерт „Европейски композитори звучат в Европейската нощ на музеите и галериите“ от 18:00 до 19:00 ч. Участват: Жанета Стегарева – сопран, Андрей Найденов – тенор алтино, на рояла: проф .д-р Галина Апостолова. В програмата: дуети и солови арии от произведения на Г. Доницети, В. А. Моцарт и Д. Чимароза.  Входът е свободен и до изчерпване на свободните места в залата.

Исторически музей

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в нощта с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, които ще работят със свободен вход между 18:00 и 23:30 часа.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще стартира Европейската нощ на музеите с концерт на орган. От 18:00 часа г-жа Велислава Карагенова и г-жа Надежда Кузманова ще изпълнят творби на Йозеф Райнбергер (1839-1901), Феликс Менделсон (1809-1847) и Йохан Себастиан Бах (1685-1750). По време на Европейската нощ на музеите в залата за временни изложби на пл. „Съединение” 1 може да бъде разгледана изложбата „Яйцето”, която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Експозиция „Българско Възраждане” се включва в Европейската нощ на музеите с прекрасна инициатива на сдружение „Хайдути”, чиито членове ще дарят на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан. Главата на манекена, на който ще бъде представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което впоследствие ще стане част от постоянната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.

Природонаучен музей

Една от най-големите атракции за децата, свързана с натрупването на знания, е Природонаучният музей в Пловдив. В него малки и големи могат да разгледат изключително богатите експозиции, започвайки от минерали, през влечуги и достигайки до залата с пеперудите и Планетариума.

В съботната вечер свободно ще може да се влиза и разглежда цялата музейна експозиция от 18 до 23 часа, като затворени ще са Планетарната зала и пеперудите.

Археологически музей

Тази година Археологическият музей под тепетата чества 140 години от създаването си и по този повод още в началото на седмицата пристигна оригиналът на Панагюрското съкровище. Златото ще бъде изложено само за период от 1 месец – от 10.05 до 12.06.2022 г и като жест към гражданите и гостите на града в чест на юбилея си и на Европейската нощ от музея ще проведат 2 безплатни беседи за великолепното произведение.

Те ще се състоят на 14 май (събота) от 11:30 и 15:00 часа, като за да присъствате единствено трябва да заплатите входа за музея. Работното време за разглеждане на експозициите ще е от 10 до 18 часа.

Етнографски музей

На 14 май 2022 г. Регионален етнографски музей – Пловдив отново ще бъде част от приключението Европейска нощ на музеите. От 18.00 ч. до 23.00 ч. входът в музея ще е безплатен, а на място може да се насладите на:

  • Постоянната експозиция, представяща бита и културата на населението от Пловдивски регион през епохата на Възраждането
  • Престилката – символ и апотропей“ – изложба на Регионален етнографски музей – Пловдив, част от официалната програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.
  • „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“ – изложба на Исторически музей – Стрелча
  • Дефиле вино и гурме – специалното събитие, което ще се случва през целия ден в двора на РЕМ – Пловдив и ще продължи до 23.00 ч.

Градска Художествена Галерия

Четири от сградите на Градската художествена галери в Пловдив ще работя с вход свободен, а три от тях са с удължено работно време на 14 май.

Безплатно от 10 до 20 часа всички желаещи ще могат да разгледат 45 платна експресивна живопис от големия художник Енчо Пиронков в неговата посотянна експозиция на ул. „Васил Кънчев“ №1 в Стария град;

До 20 часа ще приема посетители безплатно и Галерия „Капана“, в която е подредена съвместната изложба живопис на Калина Мавродиева и Юлий Таков „Крачки в паметта“.

Достъпна за публиката без заплащане от 10 до 20 часа ще е и фотографската изложба на Минко Михайлов „Азия“, която може да се разледа на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15

С вход свободен, но до 18:00 часа ще бъдат постоянните експозиции „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и Годишната ученическа изложба на ОУ „Черноризец Храбър“ в сградата на ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град.

На 14 и 14 май Галерията се включва и в традиционното Дефиле „Вино и гурме“ с дворните пространства на Иконната сбирка (ул. „Съборна“ №22) и Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ (ул. „Княз Церетелев“ №1).

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…