Литературният фестивал „Пловдив чете“ навършва 20 години и отбелязва годишнината със специална изложба на плакати от официалния конкурс - проект за плакат 20 ГОДИНИ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.

Откриването на изложбата е на 25 май, сряда от 17:30 часа в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“. Плакатите ще бъдат изложени от 25 май до 9 юни. Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на официалното откриване на експозицията.

Основната цел на конкурса, обявен през месец март, бе да включим младежи в подготовката на фестивала и самите те да допринесат със своите свежи идеи и вдъхновение. Получени бяха 34 проекта. За да насърчим участието на младежите в следващи конкурси, екипът на фестивала реши да представи всички предложения в изложба, а постерът отличен с първа награда ще бъде отпечатан в тираж от 300 бройки.

В конкурса участваха 29 ученици и студенти, които бяха оценени от авторитетно жури в състав: Костадин Отонов – художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ /на негово име се провежда училищен конкурс за плакат/; Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“; доц. д-р Александър Гьошев - ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Елица Сърбинова – художник и илюстратор. След гласуване журито отличи с първа награда Георги Георгиев, студент в Национална художествена академия, София. Второто място си поделиха студентите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Христина Ангелова и Дамян Енев. Трета е работата на Теодора Узунова, ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив. Определени бяха и три поощрителни награди: първа  – за Виктория Видевска, възпитаничка на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“,  втора – за Гергана Андреева, студентка в специалност „Графичен дизайн и реклама“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и трета – за Костадин Лайдов, ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – Пловдив.

В първия конкурс за плакат участваха ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, Технически университет – филиал Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Национална художествена академия – София и Нов български университет.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…