Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна вчера следобяд чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Пловдив за участие в обучение-семинар на тема „Култура и традиции“, организиран от Дипломатическия институт и Държавния културен институт към МВнР. Дипломатите  са назначени през последната една година и по тази причина преминават тематични обучения в различни модули, с цел да опознаят страната, в която ще работят няколко години в рамките на  дипломатическия си мандат .

За обучението по модул 4: „Култура и традиции“ съвсем естествено  бе избран Пловдив, Европейска столица на културата – 2019, културна столица на България и градът, който носи през настоящата година титлата „Най-добра европейска дестинация“. Обучението и срещите се провеждат на английски език, а в програмата на участниците, които са консули, първи и втори секретари, политически, икономически и културни аташета в посолствата на държавите: Австрия, Пакистан, Холандия, Белгия, Египет, Ирак, Ирландия, Румъния, Германия, Полша, САЩ, Армения, Сърбия, Великобритания в София,  е заложено посещение на избрани културни обекти и лекции по места.

Началото на семинара бе дадено с въвеждаща презентация на Държавен културен институт към МВнР на тема „Културна дипломация: възможности и перспективи“. Втората среща по програмата за деня бе със заместник-кмета Пламен Панов и се състоя в една от залите на обновената сграда на Градската художествена галерия на ул. Съборна в Стария град.

Заместник-кметът представи ключови аспекти от политиката на община Пловдив в областта на културата, туризма, опазването на културно-историческото наследство, както и конкретна информация за икономическите показатели на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa  и данни за профила на целия регион Пловдив.

 Пламен Панов с удоволствие отговори и на множеството въпроси, които чуждестранните дипломати зададоха по време на свободния разговор. На финала, участниците си направиха обща снимка за спомен от срещата. Това е вторият път, в който заместник-кметът е поканен да изнесе беседа и да проведе среща-разговор с дипломати в Пловдив. При предишното посещение, срещата бе в Къщата на д-р Стоян Чомаков и постоянна експозиция „Златю Бояджиев”, като тогава участниците бяха българи, преминаващи обучения, преди заминаването им на дипломатическа работа в българските представителства в чужбина. И при двете срещи, в разговорите бяха засегнати много общи теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация, които вълнуват младите дипломати, но също така са близки и на заместник-кмета, който е завършил висшето си образование със степен магистър по „Европеистика“ в престижния King's College London и бакалавър по „Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

До края на деня, дипломатите посетиха Регионален етнографски музей, където присъстваха на презентация за етнографските области и традиции. След това видяха галерия „Джуркови“, където разгледаха картини от български художници, творили от края на 19 век до наши дни.

Днес, дипломатите ще посетят галерия „Капана“ и ще присъстват на презентация за съвременното изкуство и култура, ще видят още изложбена зала  „2019“  и Епископската базилика на Филипопол, където лекция ще им изнесе доц. д-р Елена Кантарева- Дечева, ръководител на реставрацията на Епископската базилика на Филипопол и Димитър Станчев, реставратор и уредник на базиликата.

В края на деня, преди отпътуването им обратно за София, участниците в обучението ще получат и сертификат от Дипломатическия институт към МВнР на кратка церемония в базиликата.

 

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://kapana.bg/afish/sabitiya/item/17745-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-14-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProIdc89c11da7b

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…