След броени дни започва XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ). Тя ще се проведе в ДК „Борис Христов“ от 24 - 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив и патронажа на Министерство на културата на Република България. ICCM е организация с над 40 - годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президентът на организацията Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation, ще открият форума на 24-ти октомври в 10 часа.        

 

Идеята за организиране на мащабната международна конференция – триенале възниква след  домакинството на Пловдив на Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ през февруари, 2017 г. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. 

 

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Ще участват повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

 

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие.  Един от мотивите да бъде взето решение  за домакинството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от двете базилики - Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

 

Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство с международна репутация. Базиликата ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток. Задължително е да се отбележи и огромния образователен ефект на темите в конференцията върху големия брой млади учени и студенти от България и Балканския полуостров, които ще присъстват на събитието.

 

Организацията на проявата ще има огромни ползи за града. Тя ще доведе до привличане на значителен интерес както от страна на експерти и учени, така и от страна на чуждестранни туристи и научни общности, интересуващи се от опазване на културно-историческото наследство на Пловдив. След отлагането на конференцията поради пандемията, през тази година тя ще се превърне в нов мощен стимул за възстановяване на яркото присъствие на града и страната ни върху културната карта на Европа и света.

 

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Очаква се градът ни да посрещне експерти от цял свят, международно признати лектори и учени.

 

Фондация “Международен комитет за консервация на мозайки” - организатор

 

Международният комитет за консервация на мозайките е основан през 1978 г. като комитет от професионалисти в тази област. ICCM има натрупан опит в консервацията и опазването на мозайките в широка перспектива. Това включва изучаване на древни технологии, превантивна консервация, коригиращо лечение, представяне и социализация на мозайките както in situ, така и в музеи или хранилища. ICCM публикува сборници от своите редовни конференции, както и бюлетини и днес признати като ръководство за работа в тази област за учени, професионалисти и студенти. Официалните препоръки на ICCM са световно призната експертиза при дефинирането на теоретични и методологически подходи в областта на консервацията и реставрацията на мозайки. ICCM има статут на благотворителна фондация с представители от повече от 35 страни по света.

 

Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други

 

Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други

 

В конференцията ще вземат участници от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…