В Библиотеката на Аграрен университет – Пловдив ще се открие изложба „Представяне на лекционното наследство на проф. Димитър Димов от пловдивския му период“ .  Събитието се организира в партньорство с: Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“, ПГВАД „Христо Ботев“, Национален литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“. 

Името на проф. Димитър Димов е емблематично за историята на Аграрен университет – Пловдив, който е създаден преди 75 години като Агрономо-лесовъден факултет към Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“ в далечната 1945 г.

В края на 1946 г. Димитър Димов постъпва на работа в Пловдивския университет и преподава „Анатомия и физиология на домашните животни“ в Агрономическия факултет.

Доц. Никола Несторов, който е зам.-ректор на ВСИ в периода 1951-1962 г., дарява ръкописните тетрадки – лекции на Димитър Димов на Националния литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“.

В днешни дни, с напредването на информационно-комуникационните технологии, тези ръкописи могат да бъдат достояние до всеки студент, преподавател или любител на ветеринарната медицина както в електронен вид, така и в печатен.

Настоящата изложба включва 188 листа ръкописни лекции на проф. Димитър Димов от преподавателския му период в Пловдивския държавен университет, после Висш селскостопански институт, а днес Аграрен университет – Пловдив: План на лекции в 3 свитъка; Физиология на дишането; Физиология на кръвта и кръвообращението; Физиология на отделителните органи; Физиология на храносмилането.

Целта е да се популяризират, съхранят и най-вече по нов начин да се „върнат“ там, откъдето са излезли лекциите на Димитър Димов, които е преподавал и работил във Висшия селскостопански институт. Те намират своето достойно място в Библиотеката на Аграрен университет, където през 2021 г. във връзка 70 години от написването на романа „Тютюн“ се преименува една от читалните в читалня „Проф. Димитър Димов“.

На 02.11. (сряда) ще бъдат представени дигитализираните копия на лекциите. Те са поставени в изложбени витрини, специално изработени за събитието от ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив.
Дигиталните копия са осигурени от НЛМ, Къща музей „Димитър Димов“ гр. София с гл. уредник д-р Милена Катошева, която ще представи и оригиналите, които ще могат да се видят в деня на откриване на изложбата.

Студенти от катедрата по „Животновъдни науки“ към Аграрен университет – Пловдив с преподаватели д-р Петър Петров и д-р Светослав Карамфилов ще направят съпоставка между плана лекции по анатомия и физиология на домашните животни, по който учат днес с този, изработен от Д. Димов през 1946 г. (преди 76 години).

Ще бъде представен филм за Димитър Димов, отразяващ творческия му и преподавателски му период, докато е живял и работил в Пловдив.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Кога: 02 ноември 2022 г. , 11.00 часа
Къде: Аграрен университет – Пловдив, БИБЛИОТЕКА, РЕКТОРАТ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…