С нов цикъла лекции „Алтернативното изкуство през 70-те и 80-те години в България“ на проф. Свилен Стефанов от Националната художествена академия

Екипът на Градска художествена галерия - Пловдив продължи да надгражда познанията и уменията си с новия цикъла лекции „Алтернативното изкуство през 70-те и 80-те години в България“ на проф. Свилен Стефанов от Националната художествена академия.

Той представи процесите на разрив в развитието на изкуството през 50-те и 60-те години на XX век от двете страни на Желязната завеса в „различно културно кодираните общества“, отбеляза появата на българския абстракционизъм през 80-те години, разгледа постепенното „настигане“ и в крайна сметка – изравняване през 90-те години на начините на изразяване и артистичните стратегии във визуалните изкуства у нас и на Запад. Проф. Стефанов се спря на знакови етапи като алтернативните групи като „Куковден“, „Ма“, „Добруджа“, „Процес – пространство“, „Градът“, „Ръб“, „Изкуство в действие“, XXL.

В следващия тематичен кръг лекции уредниците и екскурзоводите от галерията ще се срещнат с д-р Тодор Петев. Той е специалист по история на изкуството, водил е лекционни курсове в университети в Европа и САЩ, сред създателите е на Фондация "Моят музей", чиято мисия е да подкрепи българските музеи да реализират своя социализиращ и образователен потенциал. В този контекст провежда обучения на музейни специалисти и учители за работа с публиките, за ефективна комуникация и образователни занятия в контекста на културното наследство. Съставител е на първия у нас Наръчник на музейния специалист за работа с публиките (Комисия "Фулбрайт" и Фондация "Моят музей", 2019). Съавтор е на книгата Един ден в музея (Точица, 2021), представяща десет семейни обиколки на софийски музеи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…