С помощта на новите технологии на 7 юни между 21:00 и 24:00 ч. ще оживее една от малкото монументални творби на Георги Божилов-Слона на ул. Съборна 2 в Пловдив. Творбата се намира на странична фасада на частен дом и е с изключително висока художествена стойност, създадена е през 1968 г. и е посветена е на основоположника на българското книгоиздаване — Христо Г. Данов. Върху нея с 3D мапинг ще бъдат интегрирани различни калиграфски и печатни визуални похвати.

 

Видео инсталацията е част от поредица прожекции на „Heritage Illuminated“ — инициатива на млади интердисциплинарни артисти, които искат да провокират разговор в обществото ни за опазването на културното наследство и мястото на изкуството в града. Желанието им е с помощта на новите технологии да обърнат фокуса към забравени произведения — или такива, с които толкова сме свикнали, че пропускаме да се погрижим за тяхната реставрация.

 

„Искаме да поставим въпроса за мястото на изкуството в средата, в която живеем, като покажем красотата на две техники — сграфито фреска и 3D мапинг“, казва визуалният артист Влaдислав Илиев, който заедно с Ивелина Иванова и колегите си от Studio Phormatik е автор на проекта.

 

Първата видео инсталация беше върху монументалната стенопис „Булгарплод“ с автор Стоян Илиев до входа на Театър „199“ в София, а следващата ще е през август във Велико Търново върху творбата на Марко Караджов „Апотеоз“ (1974), посветено на майстор Колю Фичето.

 

В България има регистрирани приблизително 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 г. За съжаление, много от тези произведения вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се превърна в един от основните врагове на сграфитото, тъй като няколко творби бяха покрити или унищожени в процеса. Този проблем подчертава значението на защитата и възстановяването на сграфито като част от културното наследство на България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…