Още начини да подариш радост – как може да се направи това ще покажат ученици от втори, трети, четвърти и пети клас на Драма клуба към ОУ „Душо Хаджидеков“. Урок и за възрастни, преподаден от децата.

 

Един от главните акценти в работата на клуба е посвещаването на социално значими каузи. За втора поредна година финалното представление е благотворително и ще бъде реализирано съвместно със Сдружение „Паралелен свят“ на 26 юни от 18.30 ч. на площадката пред блок 15 в ж.к. „Тракия“, където се провеждат занимания с деца и младежи с ментални затруднения. Така, в контакт с различни младежи, малките артисти от Драма клуб ще докажат, че изкуството не само облагородява човешкия дух, то последничи да се разберем с всички хора.

 

„Телефона остави, в приказка герой стани!“ – това е мотото, което вдъхнови участниците в две драматизации на известни приказки: „Златната гъска“ по Братя Грим и „Дядо и ряпа“ – в съвременен вариант. Текстът е дело на ръководителите на клуба – Радка Чонова и Иванка Александрова. Акцент е сложен върху вече болезнен социален проблем. Ценността на непосредственото човешко общуване, изместено в последно време от „технически помощници“. В интерпретацията са залегнали предложени от децата идеи за това как да оставят телефоните си за няколко часа и да се потопят в магията на театъра, превръщайки се в творци.

 

Драма клубът е вече на 4 години и има своите успехи и традиции. Освен своите роли, децата участват и в самостоятелно изработване на елементи от декори, маски и костюми. По традиция младите актьори гостуваха в този сезон на своите приятели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, за да почерпят опит. Докоснаха се до тайните на ателиетата за костюм, театрална кукла, декор, скулптура, рисуване и живопис. Особен емоционален заряд даде откритата за тях репетиция на класа по пантомима. На друга творческа среща актрисата Соня Ботева разкри пред тях вълшебството на пясъчните рисунки. През този сезон участниците в Драма клуба и партньорския „Работилница за приказки“ за първи път получават професионална помощ в изграждането на сценично поведение и техника на говора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…