В петия ден от тазгодишното издание на Седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив отново ви очакват над десетки майстори от близо и далеч, които представят своите занаяти.

В съпътстваща програма на традиционната седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив в четвъртия ден на изложението ви очакват над десетки майстори от близо и далеч, които представят своите занаяти.

Посетителите ще имат възможност от 11:00 часа да присъстват на демонстрация по плъстене с майстор Спаска Георгакева.

Тя е член на Регионална занаятчийска камара гр. Шумен от 2014 г., когато получава майсторското си свидетелство по занаята "Художествен нетъкан текстил" /плъстене на вълна и иглонабиване/.

Първият й учител в занаята е доайенът Руменка Михайлова от Варна. Следват обучения при най-добрите майстори в Русия, Украйна, Унгария и Холандия. Познанията си по килимарство получава в Турция. Знанията, свързани с производството, багренето и обработването на коприната, научава в Китай.

Спаска Георгакева ежегодно организира самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в български и международни изложения по текстил, ръчно творчество и събития, свързани с екологични и натурални продукти.

Интересите й са носочени към:

- Работата с най-фините видове вълна: кашмир, вълна от бейби камила, вълна от алпака и як, вълна от Чубут и съчетаването им с различни видове естествена коприна за изработването на аксесоари и дрехи, които целогодишно запазват една и съща температура на тялото.

- Събиране и съхранение на информация, свързана с вълната, и приложението й в живота и бита на хората

С участията си в изложенията Спаска Георгакиева е отличена с множество награди.

Към настоящият момент Спаска Георгакева практикува и обучава желаещи да овладеят тънкостите на плъстенето на вълна в Старият град на Пловдив, на Улицата на занаятите.

В 11.30 ч. започва музикалната програма с танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…