Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев” е предназначено за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години и ще се проведе от 6 до 11 юли 2024 г. в Пловдив. В същия период форумът включва провеждането на майсторски класове, заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.

 

Журито, което ще оценява участниците е в състав: председател – проф. Людмил Ангелов, членове – Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев и Вики Алмазиду. Все имена, които нямат нужда от представяне, с бляскава творческа биография и многобройни успехи у нас и в чужбина.

 

Организатори на конкурса са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив.

 

„Богатото наследство, което Милчо Левиев ни остави като философия и авторско творчество и неговият самобитен усет и дълбоко разбиране на музикалната материя ни вдъхнови и накара да създадем настоящия музикален форум. Това ще е своеобразна среща на две поколения музиканти – майсторите и младите таланти – утрешните майстори“, сподели съпругата на Милчо Левиев и член на журито Вики Алмазиду.

 

За Милчо Левиев музиката бе едно цяло и в творчеството си той се стремеше винаги да обединява нейните различни видове – класика, джаз и фолклор от различни страни. Маестрото бе от първите и водещите творци в Европа от средата на миналия век, дръзнали да направят тази симбиоза.

 

Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. Две еднократни стипендии – всяка по 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурява и Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно обучение в Нов български университет, Департамент „Музика“  осигурява НБУ – София.

 

Отделно от това, в двете възрастови групи са предвидени награди за 1во, 2ро и 3-то място, включващи парична премия, медал и лауреатски диплом.

 

Тържественото откриване е на 6 юли в 19.00 часа в НУМТИ „Добрин Петков“ с концерт на членовете на журито: проф. Людмил Ангелов, Константин Добройков, Антони Дончев и Вики Алмазиду.

 

На 11 юли 2024 г., четвъртък, в 11.00 ч. е официалното откриване на „Алея Милчо Левиев“ в центъра на Пловдив, а от 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив ще се проведе заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…