Турнето на легендарния грузински Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ в България започва от Пловдив тази вечер. Спектакълът е кулминацията на Международния фолклорен фестивал 2024 и започва в 21 часа на древната сцена.

 

Артистите бяха приети в Заседателната зала на Община Пловдив заедно с останалите участници във фестивала днес от зам.-кмета по култура Пламен Панов.

 

Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе, който е носител на званието „Народен артист на Грузия“ и известен хореограф, си спомни как преди близо 40 години е играл на сцената на Античния театър и сега е горд да представи младото поколение носители на традициите пред пловдивската публика и гостите на града.

 

Това е първото турне на този състав в България и всички участници са много развълнувани, Те се готвят от месеци за концертите си днес в Пловдив, след това в “Летен театър” Стара Загора, спортна зала “Васил Левски” в Пазарджик, зала “Орловец” в Габрово и “Булстрад Арена” в Русе, разказаха организаторите на турнето от Сдружение с нестопанска цел „Приятели на фолклора“ и промоутърска фирма „Топ старс ивентс“ ЕООД.

 

„Мхедрули“ е един от най-антрактивните и най-майсторските ансъмбли в Грузия. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Има повече от 20 години опит и е на върха на своята слава и признание. От 2011 г. ансъмбъл „Мхедрули“ е със статут на Държавен Ансамбъл за песни и танци. Получава високо признание и в Турция, Украйна, Италия, Гърция, Чехия, Австрия, Франция, Германия, а в Китай ансамбъл „Мхедрули“ пожъна бурен успех с 31 концерта и препълнени трибуни!

 

Спектакълът „Spirit of Georgia“/“Духът на Грузия“, с който гастролира в България е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Той разказва за страната, нейната история, легенди, любовта към Бог, към Жената, към Майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде Светът.

 

Българския зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказски сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук.

 

Билети може да намерите в мрежата на Ивентим, Grabo.bg, както и в касите в градовете-домакини.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…