Централна гара Пловдив ще бъде домакин на третото събитие от инициативата „Концерти на гарата“. На 14-ти септември (събота) на Централна гара Пловдив заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и Фолклорна формация „РАВНЕЦ“ и Фолкорен танцов състав „КЛИМЕНТИНА“ към НЧ „Светлина – 1929“ с. Труд.

 

Концертът започва в 17:00 и ще продължи до 21:30 ч.

 

Входът е свободен.

 

През настоящата година отбелязваме и 65 години от откриването на свързващата линия Пловдив – Скутаре.

 

Проектът „Концерти на гарата“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Официален партньор е Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“. Партньор е DB Cargo България.

 

Изпълнителите:

 

Група X-R@Y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара. През 2010г. X-R@Y участва в „България търси талант“ и се превръща в сензация в първия сезон на предаването. През 2017 и 2018 г. групата участва на StreetMusic Festival в Сату маре Румъния, на който печели втора награда. През 2019 г. музикантите представят първия си самостоятелен албум, наречен „O.K.“, в който съчетават умело стиловете поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви. В края на 2022 година X-R@Y са отличени в музикалния конкурс на фондацията, носеща името на легендарния Бийтълс Джон Ленън. Музикантите с тяхното парче „Ако някога“ са сред тримата финалисти в категорията “World music”.

През м. май 2024 г. групата достига 1-во място в националната класация за независими артисти „Ново 10+2“ на БНТ.

 

Група Уикеда е създадена през 1998 г. а на следващата 1999 г. излиза дебютният им албум „Революция“, който буквално взривява музикалните класации. Този албум е избран и в топ 35 на българските албуми за всички времена. Следват още 4 успешни албуми. Някои от най-известните им песни са „А ние с Боби двамата пием кафе“, „Обичам“, „Мари-Ана“, „Уиски с фъстъци“, „Пинокио“ и много много други.

 

 

ФТС „Климентина“ винаги е бил неизменна част от бита и културата на село Труд (Община Марица). Ръководителят Катя Личева – Господинова е истински професионалист, доказал се през годините като хореограф на Ансамбъл „Тракия“ и други успешни танцови състави. Във Фолклорен танцов състав „Климентина” се осъществява истинска приемственост между поколенията. В състава му влизат както танцьори, танцуващи в него от над 15 години, така и „начинаещи”, включили се едва от няколко месеца, но това не им пречи да излизат заедно на сцена и като един истински сработен механизъм да обират овациите на публиката и наградите на журито на множество конкурси в страната.

 

Фолклорна формация „Равнец“ се събира през 2014г. споделяйки общата обич към традиционния фолклор. През декември 2017г. издава първия си самостоятелен албум „На порти чука и рука“.

Без да са представители само на един фолклорен регион, стремежът е в максималното доближаване до автентичното изпълнение на фолклорните песни. Репертоарът съдържа не само масово популярни песни, като целта е – популяризиране и запазване на фолклорното ни богатство.

 

 

Състои се от 8 членове:

Ивайло Петков – вокали, Богдан Куртев – вокали, Николай Дамянлиев – вокали (втори глас)

Иван Калапишев – джура § каба гайда

Ангел Добрев – гъдулка

Йордан Стоянов – тъпан § тарамбука

Димитър Горанов – тамбура

Михаил Гълъбов – кавал

 

За тези 10 години са имали множество участия на различни събития и концерти у нас и в чужбина:

„Магията на българските гласове“ 2015 в Берлин

„На хорото в Брюксел“ в Брюксел 2016

Концерти в гр.Батуми, Грузия 2019

Национален фолклорен събор „Рожен“ 2015

Международен фестивал за автентичен фолклор с.Дорково 2018

Национален фолклорен събор „Пирин пее“ 2018

12-ти Национален фолклорен събор Копривщица 2022

Фолклорни празници на с.Бистрица 2023/2024

Международен Фолклорен Фестивал „Златен прах“ 2024

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…