С много топли думи и приветствия, празнична музикална програма, множество гости, развълнувани студенти и преподаватели в препълнената Концертна зала, днес в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив бе дадено началото на 61-та академична учебна година.

Сред многобройните гости, уважили празника бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, Нурджан Караджова - заместник областен управител на област Пловдив, Фиданка Кацарева – зам.-кмет на район Централен, доц. д. р Боряна Иванова – ректор на АУ – Пловдив,  проф. Галин Иванов – ректор на УХТ, доц. д-р Екатерина Кюскиева-Арабска -  ректор на ВУАРР, доц. д-р инж. Никола Шакев – директор на ТУ София – филиал Пловдив и зам. -директорът проф. д-р инж. Въльо Николов, Олга Манолова от ВУСИ, Николай Томов - директор на НГСЕИ, членове на Съвета на настоятелите,   членове на Студентски съвет и др.

Водещ на празничната церемония по откриването бе Ирина Чавушян, второкурсничка и Председател на Студентски съвет и Студентско представителство. Пръв приветствие към гостите, академичната общност и специално към най-развълнуваните, първокурсниците, оправи ректорът на АМТИИ «Проф. Асен Диамандиев» - доц.д-р Жан Пехливанов, за когото това е първо откриване на академична учебна година в ролята му на новоизбран ректор. Освен топлите думи студентите, той използва възможността да представи ново ръководство на Академията.

В духа на традицията, от името на първокурсниците поздрав отправи  Габриела Влаева, приета в една  от най-желаните специалности „Маркетинг и комуникации в изкуствата“, която поднесе и букет на ректора. Следващият поздрав по повод официалното откриване на новата учебна 2024/25 година бе поднесен от заместник-кмета Пламен Панов.

Щастлив съм, че именно аз, в качеството ми на заместник-кмет по култура, имам възможността да ви приветствам в този толкова вълнуващ ден!  Вълнуващ е както за тези, които за първи път прекрачват прага на Академията– първокурсниците, но и всички настоящи студенти, които вече в процеса на следване са разбрали, че АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ е едно необикновено място, един истински дом, храм на изкуствата. Бих искал най-напред да поздравя новото ръководството в лицето на доц.д-р Жан Пехливанов, както и старото, в лицето на проф. Тони Шерекерджиева – Новак и нейния екип, за това че се работеше и ще продължава да се работи, за да можем днес ние да казваме че АМТИИ е не просто престижна институция,  а най- динамично развиващата се образователна институция в България. Извън сухата статистика ще видите, че освен пълната бройка студенти, тук има близо 50 специалности, подготвящи бакалаври и магистри. Надявам се всички ние да съзнаваме, че това са бъдещи  поколения висококвалифицирани специалисти в сферата на музикалното, танцовото, изобразителното изкуство и педагогиката по изкуства. Те ще захранят целия културен спектър на Пловдив, а това е изключително важно, защото ние имаме нужда от тях.  Обръщам се към преподавателите, част от които имам честта да познавам добре от работата ми през последните 5 години: Продължавайте да изпълнявате все така успешно и пламенно мисията си и да работите за издигане на престижа на българското висше образование. Бих искал да се обърна и към студентите, особено първокурсниците: Трудете се, учете, мечтайте и знайте , че да мечтаете е също толкова важно, колкото и да действате. Нека АМТИИ да бъде мястото, където вие да намерите своето истинско вдъхновение. От името на община Пловдив и на кмета Костадин Димитров, бих искал да подчертая колко е силна и важна връзката между АМТИИ, общинските културните институти, пловдивските музеи, отдел „Култура“ и община Пловдив. Не само за реализирането на Културния календар. Важно е, че традициите се градят и вие ще продължавате да ги поддържате. На всички пожелавам една изключително здрава, успешна и силна академична година. На добър час!“, каза в приветствието си Пламен Панов.  

От името на Академичната общност на висшите учебни заведения в Пловдив топли думи и поздрави отправи доц. д. р Боряна Иванова – ректор на Аграрния университет. След края на официалната част, гостите станаха свидетели на таланта и устрема на възпитаниците на АМТИИ в празничната музикална програма.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…