През 2015 г. за пета поредна година се организрат лекции от платформата "Въведение в съвременното изкуство", като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив. Водещ на лекциите от сесията "Образователен курс Пловдив" е изкуствоведът и критик Весела Ножарова.

 

4 април, 2015 – Какво представлява съвременното изкуство?
18 април 2015 – В центъра е художникът.
25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство.
2 май 2015 – История на българското съвременно изкуство I част.
16 май 2015 – История на българското съвременно изкуство II част.

Lucky – Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив
14 – 17 ч.
вход свободен с предварително записване на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО, 2015

 

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ПЛОВДИВ е първата сесия на платформата Въведение в съвременното изкуство, 2015. Курсът е за всеки, който иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те г. на 20 в. до днес. Той е насочен към публика, която няма предварителна подготовка по история на изкуство, но обича да прекарва времето си в изложбените зали у нас и по света. За любопитните, които искат да разберат интересни факти, за мислещите, търсещи отговори на важните въпроси на своето съвремие, за тези, за които ежедневният живот не е достатъчен и търсят в образа му магическото поле на изкуството.

 

Курсът се състои от пет лекции. Първите три си поставят за цел да разяснят какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство”. Освен терминологията, се обръща специално внимание на основните направления в изкуството и начините на изразяване на съвременните художници. В тях ще бъдат представени автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеи и галерии, големите международни изложби, панаирите за изкуство.

 

Последните две лекции са посветени на историята на българското съвременно изкуство. То ще бъде разгледано хронологично и в рамките на две десетилетия. Първият период от 1984 година до 1994 –та, това е периодът на неконвенционалното изкуство. Последната лекция е посветена на годините от 1995 до 2005 г., годините на постепенното институционализиране и професионализиране на съвременното изкуство в България и включването му в международната художествена сцена.

 

Весела Ножарова

 

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. В момента работи по доктората си по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11-то Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.

"Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

 Традиционно, „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска Градска Художествена Галерия, Vivacom Art Hall. Гости – лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков, Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ се е развила през годините и благодарениe на партньорите си: фондация „Америка за България“, Национален фонд „Култура“, Vivacom fund. От 2012 година програмата е с вход свободен и предварително записване.

 

За повече информация:

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА 

ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България

skype: Оpen.Аrts.Foundation.2, 

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

www.openarts.info
www.facebook.com/introduction.to.contemporary.art

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…