В първата лекция от курса „Въведение в съвременното изкуство“ от 14 до 17 часа тази събота в Lucky Дом на киното в Пловдив, лекторът Весела Ножарова ще обясни теории и концепции за историята и еволюцията на съвременното изкуство. Тя ще представи различни термини, техники, материали и направления и ще ни помогне да изградим собствена методология как да гледаме и разбираме съвременното изкуство. Лекцията ще даде основна информация за това какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство“ и ще представи основните му направления и автори. Лекторът също така ще въведе ключови понятия и ще разкрие спецификата на историческия контекст, в който възниква това изкуство. Тази първа въвеждаща лекция ще подготви публиката за предстоящата информация, която ще поднесат следващите събития от курса. 

 

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” ще се състои от пет лекции на Весела Ножарова – куратор и критик на съвременно изкуство, част от Фондация „Изкуство – дела и документи“. Весела има десетки реализирани проекти като куратор и изкуствовед и в момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална художествена академия. Всички събития в Пловдив ще се провеждат в Lucky Дом на киното ул. Гладстон 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа (всички поредни съботи без 11 април и 9 май). Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..  

 

Курсът ще представи значими автори и техните произведения, и ще бъде гледано и коментирано изкуството, което те създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеите и галериите, големите международни изложби, панаирите за изкуство. Последните две лекции ще са посветени на историята на българското съвременно изкуство в рамките на две десетилетия. 

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ и е разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременното изкуство в България. През 2015 г. безплатният образователен курс се случва за пета поредна година, като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив. 

 

Освен специализирания образователен курс, платформата включва отворени лекции, разговори с творци и колекционери и други събития. Образователната серия е за всеки, които иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те години на 20 век до днес. Той е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство. 

 

График и теми на лекциите:

04 април 2015 - Какво представлява съвременното изкуство? 

18 април 2015 - В центъра е художникът. 

25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство. 

2 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - I част 

16 май 2015 - История на българското съвременно изкуство - II част                                                                                                                                                      Организатор: Фондация „Отворени изкуства“

С подкрепата на Община Пловдив

Партньор:  Общинска фондация „Пловдив 2019“

Вход свободен

Записване на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За повече подробности:

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА 

ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България

skype: Open.Arts.Foundation. 2

www.openarts.info 

www.facebook.com/open.arts 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…