В Градината зад Природонаучен музей в Пловдив осем млади и двама утвърдени автори от Национална художествена академия София, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив, Факултет по изобразително изкуство при ВТУ Велико Търново и Технически университет, Варна ще представят свои произведения, базирани на алтернативните сензорни модалности – обоняние, осезание, слух  като художествени изразни средства. Събитието ще се състои на 19 септември (събота)

Посетителите ще имат възможност да видят, вдъхнат, чуят, докоснат, както и да бъдат съучастници в представянето на  пърформанс инсталации, инсталации и обекти   в Градината зад Природонаучен музей от 11.00 до 17.00 часа тази събота, където ще бъдат представени част от произведенията на форума в градска среда.

                В изложбените пространства на ЦВМИ на бул. „Източен“ №48 в Пловдив от 19.00 часа ще бъде открита изложба с мултисензорните произведения

               „Мирисът на емоциите“ е пърформанс – инсталация на Цвета Цанева, основана на асоциациите на авторката за връзката между миризми и емоции. Златина Стефанова ще се опита да извлече  неповторимия аромат на собственото си тяло, а Роберта – Димана Алева и Галина Владова ще представят цветовете в звуци. Сферите на Анна Сидова – интимни, защитени пространства, в които посетителите ще могат да осъзнаят и преживеят  сетивата си, както и да участват в  други необичайни артистични провокации и експерименти на младите автори – дебютанти. 

Гости  със свои произведения, създадени специално за форума, са известните у нас и в чужбина съвременни автори – Елена Панайотова и Петер Цанев.  

Проектът има за цел да премести фокуса на вниманието на автори и зрители от видимото към невидимото възприятие и да провокира  възприемането и осмислянето на света  чрез алтернативните ни сетива. Проектът не оспорва хегемонията на визуалното или йерархията на сетивата, а поставя невидимото в центъра и сърцето на видимото.

Автор на художествената концепция на Форум за мултисензорно изкуство „ВЪОДУШЕВЕНИТЕ СЕТИВА  НА ГРАДА“  и теоретичната платформа на „Център за визуално и мултисензорно изкуство“ е проф. д-р Петер Цанев, ръководител на Катедра „Психология на изкуството“, НХА, София.

Участници:

 Анна Сидова - „Circles„ – инсталация  

 Златина Стефанова  - „Грьонуй“  -  пърформанс   

 Роберта – Димана Алева и Галина Владова  - „Цвук“ –  инсталация       

 Вяра Милева –   „Lux ex machind „ - инсталация

 Александра Димитрова  -  „Заедно“ – пърформанс инсталация

 Биляна Добрева -  „Преди, по време и след това“ – лазерна инсталация

 Цвета Цанева  -  „Мирисът на емоциите“ – пърформанс инсталация

 проф. д.р Петер Цанев –  „Обонятелни органи“ - инсталация 

 Елена Панайотова – „Тормоз и удоволствия“ – инсталация, обекти

„Seven Souls searching for Freedom“ – инсталация обекти и миризми

„Domestic Hysteria“ - видео

 

3 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…