Първа изложба в България на турския худпожник Шакир Гьокчебаг

В последния ден на изложбата АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА, галерия SARIEV Contemporary ще представи за първи път филма към проекта, както и печатния каталог на 30 октомври. Прожекцията ще се състои от 20:00 в artnewscafe и всеки от посетителите ще може да получи безплатен каталог. Самата изложба АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА ще може да бъде видяна до 22:00 часа в галерия SARIEV Contemporary.

АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА е провокативно, спекулативно и конспиративно представяне на едни от най-актуалните в момента съвременни художници от Калифорния, САЩ. Куратор на проекта е Арън Мултън, а участниците в него – Майк Буше, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер, Джейсън Меткалф и Дженифър Уест - са художници с международна кариера и участия в едни от най-престижните световни институции, галерии и колекции, сред които Музея за модерно изкуство, Ню Йорк, музеите за модерно изкуство в Солт Лейк Сити, Лос Аднжелис и Сан Франциско, Венецианското биенале и биеналето Уитни в Ню Йорк и много други. 

АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА представя художествената интерпретация (и спекулация) на мормонски обичаи и вярвания, различни ритуали, суеверия и конспиративни теории. 

Проектът АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА стартира на 11 септември с откриване на изложба в галерия SARIEV Contemporary, както и със специални инициативи в рамките на Нощ/Пловдив 2015 – видео инсталация на Дженифър Уест в кино „Космос“, акция с билборди из града на Майк Буше и други „светещи“ и „ароматни“ тайни намеси.  

Освен в галерия SARIEV Contemporary каталогът към АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА може да бъде разгледан и онлайн тук. 

Още за АМЕРИКАНАЗОТЕРИКА: галерия със снимки от проекта, видео трейлър. 

От САЩ, Лос Анджелис и мормонските влияния към Турция и естетиката на обекта

На 7 ноември SARIEV Contemporary ще открие „aftermade“ - първата изложба в България на турско-германския художник Шакир Гьокчебаг, представен от легендарния берлински куратор и колекционер Рене Блок. Изложбата ще продължи до 15 януари 2016 г. 

Шакир Гьокчебаг е художник, който работи с изключително внимание към детайла и естетиката на обикновените обекти. В своята работа той използва обикновени материали, които извадени от ежедневния контекст придобиват неочаквана естетическа стойност. 

Шакир Гьокчебаг е роден през 1965 г. в Денизли, Турция. Следва във факултета по изящни изкуства към университета Мармара в Истанбул, където получава магистърска и докторска степен. Носител е на наградите Markus Lupertz на Дюселдорфската академия през 1996, наградата George Maciunas – Висбаден и тази на Stiftung Kunstfonds – Бон. Някои от големите му международни участия са изложбите,  At The Crossroads II (2014) в Sotheby’s (Лондон), , Seriously Ironic, Positions in Contemporary Turkish Art Scene (2009) в CentrePasquArt (Бил, Швейцария), Taswir - Pictorial Mappings of Islam and Modernity (2009) в Martin-Gropius-Bau (Берлин), Wirnenneneshamburg (2008) в Kunstverein Hamburg, Passion of Mankind - Summer Biennial (2007) в Лулео (Швеция). 

Гьокчебаг е работил с водещи куратори като Рене Блок, Маркус Граф и Михаел Гласмайер.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…