Пловдивските симфоници ще отбележат 80 години от рождението на диригентът със световна слава Месру Мехмедов на 12 ноември в Концертна зала от 19 часа. Маестрото е бил главен диригент на Пловдивска филхармония като името му се нарежда до това на  Влади Симеонов, Руслан Райчев и Добрин Петков.  Загива в самолетна катастрофа в Цюрих през 1971 година. 

Диригент на Юбилейния концерт ще бъде Мартин Пантелеев, а солист ще е младият Николай Маринов, лауреат на конкурса American Protege International Concerto Competition, Ню Йорк – 2014 година, ученик от класа по пиано на Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков".  Наградата за талантливия пианист бе да изнесе концерт в прочутата Карнеги Хол в Ню Йорк. Програмата на концерта в Пловдив включва Менделсон - Увертюра "Сън в лятна нощ", Сен Санс - Концерт за пиано № 2 в сол минор, Оп. 22, Брамс - Симфония № 2. На събитието са поканени роднини на Месру Мехмедов и бивши музиканти от филхармоничния оркестър, които са работили с него.

За МЕСРУ МЕХМЕДОВ: Роден е през 1935 година във Велико Търново, завършва гимназия в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър. През 1955 година ръководената от него група стига на финал на Младежкия музикален фестивал в София.

Продължава следването си в Ленинградската консерватория, където негови преподаватели са големите руски музикални педагози и диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински. Дипломира се през 1960 година и след завръщането си в България е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив, първоначално като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент на оркестъра. Между 1963 и 1969 година дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина: Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция.

Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от сто класически музикални произведения, като оперите „Фауст“ на Гуно, „Кармен“ на Бизе, „Евгений Онегин“ на Чайковски, „Черното домино“ на Обер, „Царска годеница“ на Римски-Корсаков, „Риголето“ на Верди и др., както и много симфонични творби.

През 1965 година Мехмедов изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония № 1 на Йоханес Брамс и „Реквием“ на Джузепе Верди. През същата година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти „Николай Малко“ в Копенхаген.

През 1969 година в Ню Йорк, Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос“. С фантазията „Франческа ди Римини“ от Чайковски печели първото място на конкурса, председателстван от Ленард Бърнстейн, който го кани за свой помощник.

След завръщането си в България, Мехмедов получава признание от българската музикална общност и е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…