От 27 до 29 ноември 2015г. в годината на „Общото европейско минало 2015” ще се проведат Българо-словенски културни празници, включени в културните прояви на Община Пловдив. Те са свързани с отбелязване на  „100 години посмъртен живот на проф. Антон Безеншек - основател на стенографията в България, виден публицист, езиковед, свързал житейския си и професионален път с града на тепетата  и ще се проведат под патронажа на  Председателя на Народното събрание и Кмета на Пловдив. Гостите ще бъдат водени от  Кмета на община Войник  и собственика на една от най-големите туристически агенции в Словения. Домакин на това престижно събитие, съвместно с Националното сдружение на стенографите е Девическа хорова формация “Евмолпея” – при Община Пловдив.

Пловдивският девически хор „Евмолпея” и словенският хор „проф.Антон Безеншек” ще сътворят арт-акцента на българо-словенските дни. Концертът ще се състои в пленарната зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив ня 28 ноември /събота/ от 17 часа. Това ще обедини Паметната вечер за проф. Безеншек и посмъртното му удостояване със званието „Почетен гражданин на Пловдив” с хоровите изпълнения на неговите „наследници”. Музикалното събитие е част от тридневна, наситена със събития програма, включваща официална визита в Народното събрание на Република България на словенската делегация от родния град на Безеншек – Франколово, община Войник, поднасяне на цветя на гроба на професора в Централни софийски гробища, панихида в Пловдивски храм „Свети Свети Кирил и Методий”, откриване на скулптурен портрет на словенския възрожденец на фасадата на къщата, в която е живял в Пловдив и редица други мероприятия.

През месец май миналата година реплика на бюст-паметника на Безеншек в Цар-Симеоновата градина в Пловдив отпътува за Франколово заедно с евмолпеите, които станаха своеобразни „кръстници” на училището в този красив словенски град и оставиха незабравими спомени с прекрасния си концерт по случай Деня на славянската писменост и култура. Сега те са домакини на мъжкия хор, носещ името на видния общественик Антон Безеншек и смятат да зарадват своите гости с любимата на словенците песен “Slovenija, otkod lepote tvoje”. От своя страна гостуващите хористи от Франколово са твърдо решени да изправят публиката на крака с „Химна на народните будители” на Добри Христов. Топлите взаимоотношения между двата състава ще дадат възможност на пловдивската общественост да се наслади на един прекрасен съвместен концерт. Животът на Безеншек е тясно свързан с българската история, политика, култура и конкретно с хоровото дело. Той е основател на един от най-старите български хорове – Пловдивско певческо дружество и като виден хоров радетел е абсолютно резонно паметта му да бъде зачетена именно с хоров концерт.

Българо-словенските дни по случай 100-годишнината от смъртта на проф. Антон Безеншек са резултат от неуморните усилия на Националното сдружение на стенографите. Подкрепата, която те получиха в лицето на Община Пловдив, Народно събрание, Регионален исторически музей-Пловдив, Държавен архив – Пловдив, Пловдивска митрополия,  ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”, само доказват колко значимо за България е делото на именития словенски „българин” Антон Безеншек.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…