Посоките на развитие на авторовата джазова музика представя дебютният албум на тромпетиста В. Благоев

Премиера в Пловдив на дебютния си диск „Български джаз композитори“ ще направи тромпетистът Венцислав Благоев. Концертът е поредното интересно събитие от шестия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ и ще се състои на 20 април 2016 г. от 19.00 ч. в Първо студио на Радио Пловдив.

Венцислав Благоев е сред утвърдените джазови музиканти у нас. В албума му са събрани творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет. Първо по рода си у нас, изданието има амбицията да обрисува посоките на развитие на авторовата джазова музика в България в последния четвърт век.

„Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика“ – споделя Благоев в анотацията към диска. 

В албума са включени пиеси на Живко Петров, Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Бодуров, Антони Дончев, Васил Спасов, Марио Станчев, Атанас Гунов, Ангел Заберски, които взимат участие и в записите. 

„Български джаз композитори“ е реализиран благодарение на проф. Венелин Ганев, саксофонист, професор по политически науки в Охайо. „Вярвам, че ще продължим. Защото джазът е музиката, която обединява“ - допълва Благоев.

За „Камерна сцена Пловдив“ композициите от „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ ще бъдат представени и от Атанас Хаджиев – саксофон, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Димитър Семов – барабани. 

Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…