В конферентната зала на „Храма на буквите в Пловдив“ (Градската библиотека „Иван Вазов“) Международна фондация за българско наследство „проф. П. Детев“ организира кинолектория и дискусия на тема „НАЙ-ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА БУКВИТЕ“ с участието на Рени Джунова и Мила Салахи. Ст.н.с. Петър Детев беше първия български археолог, който обърна внимание на факта, че най-старата писменост в света се е зародила у нас още в неолитната рисувана керамика като система за комуникация и общуване. Неолитното население превърнало нейните знаци в символи на представата за света и за самите себе си. Техните графични послания са първообрази на идеи, развили се по-късно в опростени знаци-срички, думи и посвещения. Така се е оформяла нашата най-стара писменост – линеар А, който еволюирал в руните, Писмеността на Стара Европа. Рени Джунова и Мила Салахи откриха свой метод за разчитане на руническата писменост, а през редки, но запазени до днес диалекти от праезика ги превеждат в нашия говорим език. Те ще ни демонстрират свой прочит на редица надписи – Ситовският, Първомайският, керамичните плочки от могилата „Ясътепе“ I в Пловдив и тази от могилата при с. Точиларе, за да стигнем до посвещенията в „Сашова могила“. Кой знае, може и да е настъпил Денят, когато да четем СОБСТВЕНАТА СИ ИСТОРИЯ, НАПИСАНА ОТ ДЕДИТЕ НИ. Да споделим тяхното знание и да съпроводим безценните ни артефакти с техния недокосван до днес придружаващ ги бекграунд. Международна фондация за българско наследство „проф. Петър Детев“ бе длъжна да организира това събитие точно в Пловдив, откъдето е тръгнало Знанието. Каним всички на едно уникално събитие, което ще се състои на 23 април, събота, от 11 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…