Поради големия интерес към спектакъла

Публиката ще има шанса да преживее още веднъж тази вечер един изключително атрактивен, и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи, без аналог в Европа.

Митът за Орфей и Евридика в супер продукция от гениалния Стефано Пода на Античния театър в календара на фестивала OPERA OPEN.

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността. За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

„Орфей и Евридика” е първата от „реформаторските” опери на Глук, с които  композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се фокусира върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки  през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

Фестивалът продължава с БАЛЕТНА ГАЛА на 27 август, вторник, от 20,30 часа.
Международна балетна гала с най-доброто от:
Чайковски - Спящата красавица
Рахманинов - Адажио
Прокофиев - Пепеляшка
Минкус - Дон Кихот
Чайковски - Лебедово езеро
Бизе - Шчедрин - Кармен -сюита
Равел - Болеро

диригент - Бисера Чадловска /Северна Македония/
солисти на Щатс балет Берлин, Софийска опера и балет, Балет "Арабеск", Балет и оркестър на Опера Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…