По покана на Опера Пловдив диригентът Андреа Вителло, посланик на италианската музика в Европа и по света, пристига в България, за да представи рядко изпълнявани симфонични произведения, пример за развитието и разцвета на италианската инструментална школа във времена, в които приносът на тази страна е разглеждан основно на база на оперното творчество. Под палката на маестро Вителло на 26 февруари от 19 часа, ще се изявят оркестърът на Държавната Опера Пловдив, мецосопраното Андреа Е. Улбрих (Унгария), с множество изяви на Арена Ди Верона, покорила оперните театри в Европа и Азия, и младият пловдивски пианист Георги Бойкин, носител на множество награди от международни конкурси, участник в голям брой майсторски класове и докторант към Инструментален факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

 

В програмата:
Оторино Респиги – Залезът (Il tramonto) за мецосопрано и струнен оркестър, по стихове на Пърси Биш Шели
Марио Пилати – Сюита за пиано и щрайх
Марко Енрико Босси – Интермеци голдониани за струнен оркестър

 

В Италия, родина на Вивалди, Корели и Паганини, преживява разцвет на най-голямата инструментална школа в света чак от времето на Барока. Марко Енрико Босси, чиито произведеня са широко познавани и изпълнявани, е един от най-виртуозните органисти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Оторино Респиги, ученик на Римски-Корсаков в Санкт Петербург, е признат единодушно като един от най-изисканите оркестратори на своето време. Любопитно е, че солистката Андреа Улбрих е изпълнявала същото произведение в камерен концерт на сцената на Ла Скала през 2019 година! Марио Пилати, все още много млад печели конкурса Coolidge и започва обещаваща международна кариера, която за съжаление не успява да развие напълно, прекършен преждевременно от болестта. Тези композитори представляват най-ценния завет на италианската инструментална школа и са мост между славата на Вивалди и Паганини.

 

Маестро Вителло печели вниманието на международната критика благодарение на компактдиска “Octets” с ансамбъла „Солисти дела Скала“ (I solisti della Scala), издаден от Warner Classics. Звукозаписният проект е отразен с коментари като: „внушително изпълнение“ (Il Corriere della Sera) и „най-високи стандарти на интонация“ (Pizzicato). Част от световните сцени, приветствали негови изяви са Карнеги Хол в Ню Йорк, Сеул Арт Център, Театро Петруцели в Бари, зала Верди в Милано и други.

 

Билети за концерта са на стойност от 12 лева и могат да бъдат закупени: онлайн на сайта www.eventim.bg, в билетна каса на операта в ДК „Борис Христов“ (ул. Гладстон 15, тел: 032-62-55-53) и в билетния център пред община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…